Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Reč je u početku bila o tome da se "smanji profit" Gazpromu, no sprovođenje mere pokazala se složenom i ruski div nikada nije isplatio traženi novac. Budimpešta i Beograd, koji zavise o ruskim energentima i žele sačuvati veze s Kremljom, ocenili su da je reč o "neprijateljskoj meri koja ugrožava njihovo energetsko snadbevanje".

Mađarski ministar zapretio je da će blokirati ulazak Bugarske u šengenski prostor

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto zapretio je da će blokirati ulazak Bugarske u šengenski prostor ako porez ostane na snazi. -Ako Mađarska poštuje ono što je obećala, veto mora biti odmah ukinut - rekao je bugarski premijer Nikolaj Denkov za bugarsku televiziju.

Holandija je prošle nedelje ocenila da Sofija ispunjava sve uslove za ulazak u šengenski prostor, a Austrija je poručila da je spremna popustiti, ali samo kad je reč o vazdušnom prometu sa Bugarskom i Rumunijom, i to pod uslovom da se pojača sigurnost na spolnjim granicama EU.

Zapadnoevropske zemlje žele smanjiti zavisnost o ruskom plinu

Zapadnoevropske zemlje uložile su velike napore u smanjenje zavisnosti o ruskom plinu, a Mađarska, zemlja bez izlaza na more, uglavnom preko Bugarske i Srbije godišnje nabavlja 4.5 milijardi kubnih metara plina iz Rusije, prema ugovoru potpisanom 2021. 

Bugarski zastupnici su takođe usvojili odluku o zabrani izvoza goriva proizvedenog od ruske nafte od 1. januara 2024. i okončanju prerade nafte poreklom iz Rusije u rafineriji nafte Lukoil Neftoćim Burgas pod ruskom kontrolom, od 1. marta 2024., prenosi agencija BTA.

Time je okončano izuzeće Bugarske od embarga EU na uvoz nafte iz Rusije koje je Evropska komisija odobrila 2022. zbog njene specifične geografske izloženosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading