TikTok
Foto: Printscreen/Foto Printscreen Youtube

Korisnici u nekoliko evropskih zemalja bili su izloženi lažnim tvrdnjama da su visoki ukrajinski zvaničnici i njihovi rođaci kupovali luksuzne automobile ili vile u inostranstvu nakon ruske invazije u februaru 2022. Lažni TikTok video snimci odigrali su ulogu u smeni ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova u septembru. ove godine, prema rečima njegove ćerke Anastasije Štajnhaus.

TikTok je objavio da je uklonio više od 12.000 lažnih naloga koji potiču iz Rusije, uključujući skoro 800 koje je nezavisno otkrio Bi-Bi-Si. Štajnhaus je za Bi-Bi-Si rekla da je za rusku kampanju dezinformacija saznala kada je primila iznenadni poziv od svog supruga dok je bila na odmoru.

- OK, znači sada imate vilu u Madridu? - rekao joj je njen muž pre nego što je poslao vezu ka TikTok video snimku u kojem je glas generisan veštačkom inteligencijom tvrdio da je kupio kuću u španskoj prestonici.

Štajnhaus je prvobitno odbacila video kao jednokratnu neprijatnost, ali sledećeg jutra joj je poslat sličan TikTok video, u kojem se tvrdi da je kupila vilu na francuskoj rivijeri. Video snimci su kružili među njenim prijateljima pre nego što su konačno stigli do njenog muža.

Štajnhaus kaže da ne poseduje imovinu u Španiji ili Francuskoj ili „bilo gde van Ukrajine“.

Ogromna mreža lažnih ruskih TikTok profila

Bi-Bi-Si je pronašao fotografije kuća u Madridu i Kanu na dva lokalna veb-sajta za nekretnine i obe su još uvek bile na prodaju. Drugi video snimci su direktno ciljali na njenog oca.

Video snimci poslati Štejnhauzu pripadaju ogromnoj ruskoj mreži lažnih TikTok profila koji se predstavljaju kao pravi korisnici iz Nemačke, Francuske, Poljske, Izraela i Ukrajine.

Koordinisani napor

Koristeći kombinaciju pretraživanja hashtagova i TikTok preporuka, BBC je uspeo da pronađe stotine sličnih video snimaka, ciljajući na desetine ukrajinskih zvaničnika. Nalozi koji su ih postavili koristili su ukradene slike profila, uključujući one poznatih ličnosti kao što su Skarlet Johanson, Ema Votson i Kolin Farel.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading