uništen grad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oko 400.000 ljudi je u opasnosti da bude uništeno katastrofalnim cunamijem sledi iz jezivog naučnog otkrića.

Prema novom istraživanju u časopisu "Tectonics", ranije neotkrivena linija raseda postoji duž kanadskog ostrva Vankuver, severno od države Vašington u SAD.

Nedavno su se pojavili dokazi koji ukazuju na to da se zemljotres dogodio pre između 4.700 i 2.300 godina na Saniču ("Saanich"), na jugu ostrva Vankuver. Ovo je pokrenulo potragu za linijom raseda, koju je bilo teško locirati zbog guste šume u regionu.

Istraživači su rekli da su primenili "topografiju visoke rezolucije i geološko mapiranje" da bi došli do otkrića. I sada postoje strahovi da će, ako linija raseda izazove još jedan zemljotres, doći do razornog cunamija.

„Ovaj novootkriveni rased, rased "XEOLXELEK-Elk Lake fault (XELF)", predstavlja opasnost za [otprilike] 400.000 stanovnika regiona“, napisao je tim iz Francuske, Amerike i Kanade.

Smatra se da linija raseda ide od severozapada ka jugoistoku oko 45 milja. Istraživači kažu da bi svaki cunami koji on izazove verovatno pogodio Viktoriju i Vankuver u Kanadi. Gradovi u SAD, poput Sijetla, takođe su u opasnosti, prenosi britanski Dejli Star.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading