Sajber napad
Foto: AP/Mikhail Klimentyev (POOL)

Takođe su napali rusku IT kompaniju Office.ed-it.ru, koja pruža usluge Federalnoj službi bezbednosti Ruske Federacije (FSB). Kao rezultat ovih napada, konfiguracioni fajlovi koji su godinama omogućavali funkcionisanje obimnog poreskog sistema Ruske Federacije su potpuno eliminisani - uništena je cela baza podataka i njene rezervne kopije.

Komunikacija između centralne kancelarije u Moskvi i 2.300 ruskih teritorijalnih uprava je paralizovana, kao i između Federalne poreske službe Ruske Federacije i Office.ed-it.ru, koji je bio centar poreskih podataka. Ovo je dovelo do potpunog uništenja infrastrukture jednog od glavnih državnih organa Rusije i brojnih pratećih poreskih podataka u dužem vremenskom periodu.

Rusija već četvrti dan bezuspešno pokušava da obnovi rad ruskih poreskih organa. Stručnjaci procenjuju da će paraliza u radu Federalne poreske službe Ruske Federacije trajati najmanje mesec dana. Istovremeno, potpuna reanimacija poreskog sistema je nemoguća.

Sajber napad GUR-a Ministarstva odbrane Ukrajine bio je još jedan ozbiljan udarac režimu u Kremlju, koji je privremeno izgubio kontrolu nad porezima i taksama. Nedavno je vojna obaveštajna služba Ukrajine sprovela uspešnu sajber-specijalnu operaciju protiv Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Ruske Federacije („Rosavijacija“) i dobila pristup zatvorenim zvaničnim podacima ruske agencije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading