hrvatsko primorje
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/Where To Next - Europe

Prema novom planu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i dijeljenje 'aparthotela'. Gradonačelnik Zoran Paunović kaže da su na takvu odluku došli zbog situacije na terenu koja je, tvrdi, neodrživa.

– Ova izmjena Prostornog plana je, usuđujem se reći, najvažnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko decenija. To je prvi korak ka spasavanju grada, usmeravanju njegovog razvoja u pravcu koji je održiv i zaustavljanju dalje konkretizacije. Izuzetno zabrinjavajući rezultati Studije o nosivosti turizma, koju smo nedavno predstavili, potvrdili su da naša komunalna infrastruktura neće izdržati ako se nastavi nekontrolisana gradnja. Reč je bukvalno o snabdevanju vodom, strujom, javnom odvodnjavanjem i normalnom saobraćaju u gradu – rekao je Paunović.

Nedavno objavljena Studija o turističkoj nosivosti, koju je Makarska izradila u saradnji sa Institutom za turizam, potvrdila je da više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, da je izgradnja udvostručena od 2016. do 2019. godine, te da je Prostorni plan, usvojen 2020. godine, trenutno omogućava izgradnju dodatnih 10.000 stambenih jedinica.

– To znači da, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmena Prostornog plana iz 2020. godine, jer imamo posla sa starim dozvolama, koje, po zakonu, ne možemo da menjamo. Službama ne preostaje ništa drugo nego da postupe po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i nove dozvole više neće biti izdate. Makarska u jeku sezone ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjenjuje se da ima 10.000 neprijavljenih poslovnih kreveta i 1.000 završenih stanova u kojima niko nikada nije ni živio ni boravio! – kaže gradonačelnik Paunović.

On dodaje da se Makarska prva uhvatila u koštac sa problemom koji je prisutan na većem dijelu naše obale.

- Ovde se radi o našim ljudima. Mladi odlaze iz našeg grada, jer je cena kvadrata neverovatno visoka, a nikakva gradnja nikada više nije urađena. Problem velike kvadrature za mlade porodice neće se rešavati izgradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umesto nelegalnog bogaćenja - rekao je gradonačelnik Makarske, dodajući da se ne plaši mogućih pritisaka. iz građevinskog sektora.

- Navikli smo na pritiske, ali nećemo odustati jer je reč o našoj budućnosti i budućnosti naše dece. Zahvaljujem se Ministarstvu koje je pokazalo da politički predznak nije bitan kada su u pitanju stvari od vitalnog značaja – rekao je Paunović i zaključio da je siguran da će svi gradski odbornici podržati izmene Prostornog plana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading