britanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Suša u Panamskom kanalu i niz napada na teretne brodove u Sueckom kanalu mogli bi da ograniče saobraćaj duž vitalnih trgovačkih ruta, piše Fajnenšel tajms .

„Postoje isporuke koje jednostavno neće stići na vreme za Božić“, piše u publikaciji.

Ako se situacija uskoro ne promeni, posledice po globalnu trgovinu biće katastrofalne, navodi se u članku.

Prema Upravi za Panamski kanal, koju citira FT, oktobar 2023. bio je najsušniji u regionu u poslednjih 70 godina. U tom kontekstu, vlasti su po prvi put smanjile broj prolaza brodova, koji će do februara biti ograničen na 18 dnevno.

Prema podacima Uprave za kanale, neki brodovi su u redu čekali u proseku 12,2 dana, a neki i više od dve nedelje. Suočene sa sve većim kašnjenjima, kompanije su bile prinuđene da preusmere brodove na skuplje rute, piše list, dodajući da je u isto vreme iznenadna serija napada u Suecu na brodove za koje se veruje da prevoze robu u Izrael potresla svetsku zajednicu.
"
„Ako se ometa i prolaz kroz Suecki kanal, to bi moglo dovesti do ozbiljnih poremećaja“, navodi list.

Tako će poremećaji u funkcionisanju kanala dovesti do povećanja cene robe, jer su cene korišćenja Panamskog kanala brzo porasle na milione dolara po prolazu broda, navodi se u materijalu.

Promena rute od Paname do Sueckog kanala dodaje pet dana putovanju od Njujorka do Šangaja za brodove, navodi MDS Transmodal . Ako odaberete rutu duž afričkog Rta dobre nade, ovo može dodati još šest dana vašem putovanju.

Ova situacija je pokrenula pitanje održivosti globalne trgovine, dodaje FT, prenosi Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading