ZAJEDNO SU JAČI Spajaju se dva svetska energetska giganta
Foto: Shutterstock

Deonice australijskog "Santosa" skočile su u petak na najviši nivo u proteklih pet nedelja nakon vesti da kompanija pregovara o spajanju sa kompanijom "Woodside Energy".

"Santos" i "Woodside Energy", dva najveća australijska proizvođača nafte i gasa, otvorili su pregovore o potencijalnom spajanju u onome što bi moglo stvoriti naftnog i gasnog diva vrednog 80 milijardi australijskih dolara (52 milijarde američkih dolara).

- Istovremeno, Santos procenjuje niz alternativnih strukturnih opcija s ciljem oslobađanja vrednosti - navodi se u izjavi koju je ta kompanija objavila u četvrtak.

Deonice "Santosa" skočile su 11 odsto u ranoj trgovini u petak, dok su "Woodside" skliznule 0,7 procenata.

"Santos", čija tržišna kapitalizacija iznosi oko 22 milijarde dolara, rekao je tokom brifinga za ulagače prošlog meseca da radi na opcijama za povećanje svoje vrednosti. Woodside se može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od oko 57 milijardi dolara.

Razgovori su još uvek u ranoj fazi, a obe kompanije su naglasile da „nema sigurnosti“ da će razgovori dovesti do dogovora.

U junu prošle godine "Woodside" se spojio sa "BHP Groupom" naftni i plinski krak. "Santos" je 2021. kupio kompaniju za istraživanje energije "Oil Search", ali projekt bušenja gasa vredan više milijardi dolara izbačen je iz šina zbog sudskog spora. Došlo je do pomame konsolidacije u globalnom naftnom i plinskom prostoru.

U oktobru su sklopljena dva velika ugovora u SAD-u, pri čemu je energetski teškaš "Exxon Mobil" otkupio konkurenta "Pioneer Natural Resources", a "Chevron" je kupio "Hessa" u ugovoru o svim deonicama procenjenom na 53 milijarde dolara.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading