ŠOLC ŠOKIRAO POSTUPKOM Ovo do sada nije uradio ni jedan nemački kancelar (VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dva meseca nakon što je izbio sukob između Izraela i Hamasa, Šolc je, noseći tradicionalnu jevrejsku "kipa" kapu, pozvao na "odmah" oslobađanje svih izraelskih talaca koje je uhvatio ekstremni palestinski islamistički pokret.

Kancelar je to učinio pred masom okupljenom kod Branderbuš kapije, u samom srcu nemačke prestonice, i obeležio jevrejski praznik pobede svetlosti nad tamom.

"Menora mora biti ovde, ispred Brandrbuške kapije, u srcu naše prestonice, kao simbol nade i poverenja, kao simbol pripadnosti jevrejskoj veri i jevrejskih građana našoj zemlji“, rekao je Šolc.

"Teroristički napad Hamasa na Izrael duboko nas je sve potresao“, dodao je kancelar.

Zatim se, u pratnji rabina Jehude Teihtala, popeo na dizalicu i upalio prvu sveću bakljom.

"Želim da ovaj svećnjak sija daleko izvan ovog trga i mnogo duže od samo osam dana Hanuke“, rekao je Šolc.

Suočen sa porastom zločina protiv Jevreja iz mržnje u Nemačkoj od napada Hamasa 7. oktobra, Šolc je više puta isticao posvećenost svoje zemlje zaštiti jevrejske zajednice, osam decenija nakon Holokausta, najvećeg genocida ikada.

Ceremoniji paljenja sveće na menori ili hanuki prisustvovala su dva člana porodice jednog od talaca koje Hamas i dalje drži 60 dana. Reč je o nemačko-izraelskom državljaninu Itaju Svirskom, prenosi BBC.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading