Pucnjava u Brazilu
Foto: AP/Andre Penner (STF)

Venecuela je obnovila svoja prava na teritoriju nakon što su pre nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na moru. Tenzije rastu od referenduma u ​​nedelju u Venecueli. Navodi se da je više od 95 odsto birača podržalo vladino potraživanje Esekiba.

Nestao helikopter gvajanske vojske

Lider Venecuele Nikolas Maduro je od tada zatražio od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju i predložio da Narodna skupština donese zakon kojim bi to područje postalo deo Venecuele. Ovakvim potezima izazvao je zabrinutost u celom regionu.

Dok Gvajana ima svoje trupe u pripravnosti, brazilska vojska je saopštila da prebacuje više trupa u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, kao i da dovodi dodatna vojna vozila. Međutim, svaki vojni upad Venecuele biće logistički izazovan jer bi venecuelanski vojnici morali da prođu kroz brazilsku teritoriju zbog teškog terena na drugim mestima.

Kako prenosi novinska agencija AFP, brazilska vojska je rekla da jača svoje prisustvo u regionu u okviru napora da se „garantuje nepovredivost teritorije“. Inače, prijavljen je nestanak helikoptera gvajanske vojske sa sedam osoba u blizini granice sa Venecuelom. Međutim, načelnik štaba Gvajana Omar Kan rekao je da „nema informacija koje bi sugerisale da je Venecuela umešana“.

BONUS VIDEO

@alo_portal "SA ĐORĐOM MELONI SAM PRIČAO O VAŽNIM PITANJIMA" Vučić: Bilo je robne razmene od 4,6 milijardi evra, složili smo se da može više! #alo #alodnevnenovine #aleksandarvucic #djordjameloni #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading