MEDVEDI VIŠE NE IDU U ZIMSKI SAN Pospani lutaju oko jazbina, sve zbog ovih razloga
Foto: Alo/Foto privatna arhiva

 Kako navodi LiveScience hibernacija medveda ili njihov zimski san najčešće počinje krajem oktobra, ali ove godine kasni.

- Topli novembar sprečio je medvede da spavaju u regionu Amur. U nekih delovima, pospani medvedi i dalje lutaju oko jazbina. Nije im više neophodno da jedu kako bi skupili zalihe za zimu (većina normalnih medveda je već dugo spremna za hibernaciju), ali ono što ih sprečava da konačno odu u krevet je „nepristojno“ visoka temperatura za njihov ukus – naveo je Departman za zaštitu divljih životinja u regionu Amur na Telegramu krajem novembra i dodao:

- Međutim, ženke sa mladuncima nemaju ovaj problem. Majke sa mečićima odvele su svoje krznene mališane u jazbine strogo po rasporedu – krajem oktobra. I nijedna vremenska anomalija im ne smeta.

Prema podacima, najviše dnevne temperature samo u jednom danu u novembru bile su ispod nule, a bilo je dana kada su u ovom delu Sibira išle i do 20 stepeni, navodi The Moscow Times.

Tek poslednjih nekoliko dana temperature su otišle u minus, a za sutra je za ovaj region najavljena temperatura od minus 22 stepena, pa se veruje da se situacija normalizuje kada je reč o ritmu života medveda.

- Za kašnjenje hibernacije mogu da budu krive i vlažne jazbine. Temperature su iznad nule i vlažan sneg se topi i sprečava ih da uđu u jazbine ili da u njima ostanu. Period boravka u jazbini ima ulogu i čuvanja mladunčadi. Zbog toga što su manji, mečići mogu da izdrže drugačije temperature od starijih medveda – rekao je za LiveScience Ojvind Tojen, zoofiziolog i profesor na Institutu arktičke biologije na Univerzitetu Aljaske u Ferbanksu.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading