RUSKI BOMBARDER SU-24M OBOREN IZNAD CRNOG MORA Pogodio ga američki PVO sistem
Printscreen

Su-24M je navodno delovao pod okriljem ruskog lovca aviona Su-30SM. Prema ukrajinskim izveštajima, bombarder je oborio američki MIM-104 Patriot raketni PVO sistem zemlja-vazduh raspoređen u blizini Odese.

Odmah nakon pada, na teren je došao helikopter Mi-8 sa timom za traganje i spasavanje. Međutim, ruski izvori izvestili su da još uvek nema rezultata spasilačke operacije otkrivene nekoliko sati nakon napada. Snage protivvazdušne odbrane bile su aktivne u regionu. U večernjim satima prijavljeni su udari ruskih bespilotnih letelica.

Su-24 ukratko

Su-24 (NATO kodng imena Fencer) je sovjetski (prvi let imao 1967 godine) mlazni bombarder sa krilima promenljive geometrije. Avion je trebalo da bude odgovor na američki F-111 i samim tim je konstruktivno sličan.

Su-24 može da radi u svim vremenskim uslovima, čak i noću. Dizajniran je kako bi nosio i taktičko nuklearno oružje.

Su-24 je najčešći borbeni avion ruskog ratnog vazduhoplovstva ali pored udarnih misija korišćenjem konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, Su-24M je prilagođen za probijanje kroz sistem protivvazdušne odbrane neprijatelja, u čiju svrhu avion nosi različite tipove protivradarskih projektila.

Aerodinamički izgled Su-24 je tradicionalan - to je jedrilica sa gornjim krilom i vertikalnim i horizontalnim repom. Krilo sa promenljivim zamahom je visoko mehanizovano, svaka konzola je opremljena uvlačivim trodelnim zakrilcima sa dva proreza sa deflektorima, četvorodelnim letvicama i dvodelnim spojlerima.

Karakteristike

  • Tip: bombarder
  • Posada: 2
  • Maksimalna brzina:
  • na minimalnoj nadmorskoj visini: 1320 km/h 
  • na maksimalnoj nadmorskoj visini: 1600 km/h
  • Domet leta: 2850 km
  • Maks. visina leta: 11.500 m
  • Borbeni radijus: 560 km
  • Posebno treba istaći naoružanje Su-24, ako se u početku pretpostavljalo da će avion nositi samo nuklearne vođene rakete H-23 ili H-23M i protivlokacijske rakete H-78, kasnije je domet naoružanja proširen, pa uključuje rakete H-25MR/ML i rakete "Vazduh – radar" H-58 sa opremom za gađanje "Fantasmagorija", kao i rakete vazduh-zemlja H-29 i H-59.

Pored toga, za samoodbranu, jurišna letelica je opremljena šestocevnim 23-mm topom GŠ-6-23M sa brzinom paljbe do 10 hiljada metaka u minuti.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading