Rat u Izraelu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Predstavnik ministarstva zdravlja rekao je zdravstvenom komitetu Кneseta da su taoci oslobođeni iz Hamasovog zatočeništva "dobili tablete za smirenje" pre nego što su predati Crvenom krstu za prebacivanje u Izrael.

- Drogiranje je imalo za cilj da taoci izgledaju smireno i srećno nakon što su više od 50 dana trpeli fizičko zlostavljanje i psihički teror - prenosi Times of Israel.

Doktor Hagar Mizrahi, šef medicinskog odeljenja ministarstva zdravlja, posebno ukazuje na lek klonazepam. Lek, koji se zavisno od tržišta prodaje i pod nazivom klonopin ili rivotril, koristi se za sprečavanje i lečenje anksioznih poremećaja, napada, bipolarne manije, agitacije povezane sa psihozom, opsesivno-kompulzivnog poremećaja...

Predstavnik ministarstva, međutim, nije precizirao da li je navodno drogiranje potvrđeno analizama krvi oslobođenih talaca u izraelskim bolnicama ili svedočenjem oslobođenih talaca.

Porodice talaca, koje su se ranije obratile komitetu, prve su pokrenule pitanje navodnog drogiranja zatočenika.

Jonatan Mašriki, poslanik ortodoksne partije Šas, poziva ministarstvo zdravlja da pošalje zdravstvenim organizacijama širom sveta zvaničan izveštaj o navodnom drogiranju talaca sa detaljima i dokazima.

(Kurir.rs/Z.Ko/Times of Israel)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading