Emanuel Makron
Foto: AP/Ludovic Marin (STR)

Francuski predsednik Emanuel Makron udaljava se od zajedničke evropske linije koja ne navija za prekid vatre između Izraela i Hamasa, dovodeći u pitanje ratni cilj Izraela, piše "Dojče vele".

Njegov cilj, na osnovu izjava sa svetske klimatske konferencije KOP28 u Dubaiju, je postizanje novog primirja između terorističke organizacije Hamas i izraelske vojske. 

Njegovi predlozi, međutim, nisu ostavili veliki utisak, čak i kada je po prvi put javno doveo u pitanje ratne ciljeve Izraela.

"Šta znači potpuno uništenje Hamasa i da li neko veruje da je to moguće? A ako i jeste moguće, rat bi onda trajao deset godina", rekao je predsednik Francuske u Dubaiju.

Indirektni odgovor iz Jerusalima stigao je odmah. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je nastavak kopnene ofanzive u Gazi jedini način da se "potpuno porazi" Hamas.

"Nastavićemo da sledimo sve naše ratne ciljeve", najavio je Netanijahu za izraelsku televiziju.

Skretanje s puta Evropske unije

Francuski predsednik svojim komentarima odstupa od zvaničnog, zajedničkog stava Evropske unije, koji je usaglašen na poslednjem samitu krajem oktobra.

Šefovi država i vlada pozvali su tada na kratke "pauze" u borbama kako bi se oslobodili taoci i obezbedili zalihe za stanovništvo.

Na sledećem samitu EU koji se održava iduće nedelje ponovo će se razgovarati o zajedničkom stavu Unije o bliskoistočnom sukobu.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading