Evropska unija
Foto: AP/Christophe Ena (STF)

Njene izjave usledile su nekoliko dana nakon što je jedan turista izboden na smrt nožem u Parizu.

- EU je zbog povećanog rizika stavila dodatnih 30 miliona evra na raspolaganje kako bi se povećale mere sigurnosti - dodala je ona.

Nije precizirala postoje li konkretne informacije koje su dovele do upozorenja.

- Videli smo to nedavno u Parizu, nažalost videli smo to i ranije - navela je Johanson, uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova EU.

„Rizik je visok“

Slično upozorenje stiglo je od nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Frejzer, koja je rekla novinarima da EU mora da prati pretnje i propagandu jer postoji visok „rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinitelja“.

Mnoge evropske zemlje doživele su porast zločina iz mržnje, otkako su naoružani pripadnici Hamasa napali izraelske zajednice na jugu zemlje, pri čemu su ubili oko 1.200 ljudi, mahom civila, a više od 200 ljudi su oteli i odveli u Gazi. U izraelskoj invaziji na Gazu od tada je poginulo više od 15.000 ljudi, tvrdi palestinsko ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Šta se dogodilo u Parizu?

Ministri EU sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Ajfelovog tornja u subotu, u kojem je 23-godišnji nemački turista izboden nasmrt, a njegova devojka i britanski turista su ranjeni.

Policija je rekla da se 26-godišnji osumnjičeni Francuz, identifikovan kao Armand R, koji dolazi iz nereligiozne iranske porodice, zakleo na lojalnost terorističkoj grupi Islamskoj državi. Muškarac, koji je ubijen na licu mesta, prethodno je bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavere u poslovnoj četvrti.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading