Ljupče Palevski
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Palevski se traži po međunarodnoj poternici za istragu krivičnih dela kidnapovanja i ubistva po nalogu javnog tužilaštva u Skoplju, a njegovo trenutno mesto boravka nije poznato. Kada bude pronađen, odmah će ići u pritvor.

- U principu, svaka država daje politički azil, ali ne za počinjena teška krivična dela kao što su likvidacije i ubistva. Rusija i Belorusija mu to neće dati. Ambasada Rusije u Makedoniji prati sve ove situacije i ruske obaveštajne službe imaju informacije i ne verujem da će se po tom pitanju složiti. Moguće je da će ga neka druga država iskoristiti za druge akcije, u smislu terorizma, ali mislim da je Ljupčo Palevski do kraja kompromitovana ličnost, svi mediji su objavili podatke i fotografije o njemu i mislim da nema nikoga. da ga zaštiti. Ne verujem ni da ima finansije, da tako kažem, da negde kupi slobodu. Očekujem da ga Turska brzo vrati nazad, jer postoje informacije da je tamo i da je planirao da ide u Rusiju ili Belorusiju, ali ako mu preseku put ovde, još u Turskoj, to će biti dobro, rekao je Pavle Trajanov. "Sloboden pečat" bivši ministar unutrašnjih poslova.

Na pitanje da li je Palevski posedovao kompromitujuće materijale, kao što je poznato da je posedovao, odnosno da je posedovao nelegalno snimljene razgovore – "bombe" i da li bi to mogla da bude valuta kojom bi platio svoju slobodu, Trajanov kaže da je to nije moguće .

- Nema mesta. Ovo nije politički disident već osumnjičeni ubica za tako teške zločine, da nema mesta na svetu koje bi ga zaštitilo ili gde bi se sakrio. U vezi sa prisluškivanim razgovorima koji su dolazili do SDSM-a i VMRO-DPMNE-a, počeli su da ih dele, a jedan od onih koji su to dobili je Ljupčo Palevski-Palčo, a da ne pominjemo sve ostale iz kriminalnog podzemlja koje su koristili za ucene. Dosta informacija su dobile i kriminalne grupe sa Kosova. To znači da ti razgovori više nisu korisni. Ali ono što je ogromna greška i koju vi kao medij treba da pitate i da vas zanima, jeste kako se Ljupčo Palevski-Palčo može naći sa oružjem koje je ilegalno držano i za to nije odgovoran. Lideri svih političkih partija ostaju u kontaktu sa ovim profilom ljudi, a onda se ojačavaju i podstiču jedni druge šta da rade. Ta činjenica je dovoljna, jer su kazne za nedozvoljeno posedovanje oružja visoke. Ko je taj proces blokirao? Da je Palevski odgovarao za nelegalno oružje, bio bi sprečen da počini ovako teška krivična dela - smatra Trajanov.

Inače, istina je da je u maju ove godine Ljupčo Palevski Palčo, sada osumnjičen za dva ubistva i otmicu, bez dozvole nosio pištolj i sa još trojicom tražio zlato kod Demir Kapije.

To je mali deo bogate ponude krivičnih i prekršajnih dela Palevskog, koja datiraju još iz devedesetih godina.

Primera radi, prema jednoj od presuda koje je pronašao "Sloboden pečet", Palevski, za kojeg se zna da se bavio građevinskim biznisom, između ostalog, bavio se bespravnom gradnjom, prevario je čoveka, jer mu je umesto da proda stan, on uzeo njegov novac i njegov stan prodao drugom licu. Nije vratio novac prvom licu. Dobio je uslovnu kaznu.

Protiv njega je 2019. godine podneta krivična prijava zbog neovlašćenog prisluškivanja i audio snimanja, a iste godine je imao i prekršajnu prijavu zbog vređanja policijskog službenika. 2020. godine podneta je krivična prijava za nedozvoljeno držanje oružja. On je 2005. godine optužen za krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, falsifikovanje isprava, lažno prijavljivanje krivičnog dela, a 2000. godine optužen je za utaju poreza.

Umesto u zatvoru, završio je kao medijska zvezda na raznim podkastovima i emisijama, a kada su osuđeni kriminalci poput Marjana Stamenkovskog – "Dokaz" pušteni iz zatvora na „lečenje”, pojavili su se u Palcovom studiju da se žale i na način na koji prete smenom vlasti. Podkasti Palevskog bili su poznati po svom radikalizmu, ekstremno desničarskoj režiji, veličanju patriotizma i hrišćanske demokratije, iza kojih se, zapravo, krio čovek koji je trenutno nedostupan organima reda i na koga su ukazivali svedoci kao izvršilac Vanje Gjorčevske i Panče Žežovskog.

Profesorka Fakulteta bezbednosti Frosina Remenski slaže se da nijedna zemlja na svetu neće dati azil Palevskom.

- Bekstvo zbog ubistva ne može biti osnov za dobijanje azila. Ako mu ga daju, to će značiti priznanje ordena, smatra profesor.

Ona analizira da je pravi znak Vanjinog ubistva žestina, ako se potvrdi informacija koju je juče objavila jedna televizija, da se Vanja navodno ugušila dok je bila vezana u vreći za spavanje u gepeku automobila u kojem je oteta.

- Pravi znak Vanjinog ubistva je brutalnost – pucanje u ugušeno dete koje je trebalo da bude talac u dogovoru o iznudi sa „ocem“. Glavno pitanje koje se postavilo nakon konferencije za novinare Državnog tužilaštva i MUP-a bilo je kakve veze ima ubistvo sa iznudom iz favorizovanja, zašto bi ona bila ubijena da nije bilo traženja novca? Evo objašnjenja studenta kriminologije zašto. Otmica maloletnika ili deteta u cilju iznude je skoro isto što i uzimanje i držanje talaca u cilju iznude kao terorističkog elementa. Ako je tačna informacija da se Vanja ugušila u automobilu u kojem su je otmičari dovezli i odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dete delo svireposti poznatog u zakonu kao najtežeg oblika ubistva za koje je propisana kazna doživotnog zatvora. Ako je dete Vanja bilo ugušeno, u planu čudovišta postala je beskorisni talac sa kojim nisu mogli ništa da iznude i stoga niko ništa nije zahtevao. U monstruoznom planu ubice i saizvršilaca, korak koji su preduzeli sahranjivanjem tela deteta bila je njihova nada da ga niko nikada neće pronaći i da neće biti otkriveni, analizira Remenski. 

Ljupčo Palevski-Palčo glavni je osumnjičeni za najgnusniji zločin u novijoj istoriji u kojem su ubijeni 14-godišnja Vanja Đorđevska iz Skoplja i 74-godišnji Panče Žežovski iz Velesa. Njihova beživotna tela pronađena su u grobnicama, na šta su istakla dva svedoka koja su posmatrala egzekucije i istakla Palevskog kao egzekutora, odnosno čoveka koji je pucao iz pištolja.

Pištolj još nije pronađen, ali su umešani ukazali na grobove u kojima su žrtve sahranjene. Vanja nije bila ni na jednom od 70 priloženih snimaka kamerom, jer su je na ulazu zgrade u kojoj je živela zgrabili, vezali za ruke i noge, stavili u vreću za spavanje i stavili u gepek.

Tada je ubijena u ataru sela Orman. Javni tužilac Gavril Bubevski rekao je da je najverovatniji motiv Vanjinog ubistva to što je njena majka prodala stan i tako pribavila veću sumu novca koju je grupa htela da od nje iznudi, kao i da su informacije o Vanjinom kretanju date osumnjičenima. njen otac koji je u pritvoru.

U međuvremenu, Palevski nije u Makedoniji. Otišao je u Beograd, pa u Bugarsku zajedno sa svojim advokatom, koji je za „Telmu” rekao da je zlostavljan jer je, kako je rekao, „mislio da vozi Palevskog kod lekara, a nije znao ništa o zločinima za koje je osumnjičen. „.

Palevski je međunarodno tražen. Prema dosadašnjim podacima, grupa od pet osumnjičenih izvršila je ubistvo neposredno nakon otmice, odnosno oko 10 sati ujutru u ponedeljak, jer je nešto „oteklo kontroli“.

Prema izjavama osumnjičenih, oni su se plašili da istraga napreduje, policija istražuje na najvišem nivou, pa su odlučili da ubiju Vanju i traže novac kasnije.

Ubijeni Panče Žežovski iz Velesa, kako je saopštilo Tužilaštvo, jednom od osumnjičenih dugovao je 500 evra, pa mu je, nakon što je ubijen, ukradeno vozilo koje je petorica iskoristila da otmu Vanju. Potom su zapalili vozilo, a postoje materijalni dokazi na kojoj su benzinskoj pumpi kupili gorivo za tu namenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading