Erupcija vulkana
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Zafira Zahrim Febrina (19) je bila potpuno prekrivena pepelom nakon erupcije, ali je uspela da telefonom pozove majku.

- Mama, pomozi! Ovo je pitanje života ili smrti - rekla je snimajući užasne prizore.

Devojka se nalazi u bolnici sa ocem i ujakom gde se oporavlja. Zajedno sa još 18 školskih drugara je bila zarobljena u planini kada se Marapi probudio.

Pronađena su tela 11 planinara, a spasioci tragaju za još 22 osobe koje se vode kao nestale.

- Doživela je ogromnu traumu. Psihološki se oporavlja jer je videla svoje opekotine, a celu noć je provela u bolovima. Hvala Bogu da je nađena, ukoliko ponovo bude želela da ide na planinu, neću joj dozvoliti - rekla je majka Rani Radelani (39).

U jednom drugom snimku, devojci Febrini je pepeo prekrio njeno lice, kosu i odeću. Bila je krvava, a glas je zvučao hrapavo.

Mnogi planinari su pokušali da pozovu svoje porodice iako su teško disali i govorili.

 

 

Vulkan u zapadnoj Sumatri izbacio je velike stubove dima na visinu od preko 3.000 metara, a oblaci vrućeg pepela proširili su se kilometrima unaokolo. Okolna sela i obližnji gradovi prekriveni su tonama vulkanskog pepela.

Oko 75 planinara krenulo je u subotu na ovu planinu visoku oko 2.900 metara kada je krenula erupcija i zarobila ih tokom uspona.

Osmoro spašenih je u nedelju prebačeno u bolnice sa opekotinama, a jedan spašeni je zadobio i prelom, rekao je Hari Agustijan, zvaničnik lokalne Agencije za potragu i spasavanje u Padangu, glavnom gradu provincije.

Lokalcima i posetiocima je zabranjeno da obavljaju bilo kakve aktivnosti u krugu od tri kilometra od kratera.

Hendra Gunavan, direktor Centra za vulkanologiju, rekao je da Marapi redovno eruptira od 2004. uz pauze od dve do četiri godine.

- Erupcije su uvek iznenadne i teško ih je detektovati opremom jer je izvor blizu površine. Ova erupcija nije nastala pomeranjem magme - kazao je.

Indonezija je poznata i tektonskim pomeranjima jer se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika, a u toj zemlji se nalazi oko 130 aktivnih vulkana.

Više od 90 odsto svetskih zemljotresa se događa upravo u ovom pojasu.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading