DIPLOMATA UHAPŠEN U MAJAMIJU Godinama tajno radio za Kubu protiv Amerike
Foto: Shutterstock

Nekadašnji ambasador SAD u Boliviji Viktor Manuel Roča (73) optužen je da je pomagao Kubi u prikupljanju obaveštajnih podataka protiv SAD od 1981. godine. Bivši diplomata uhapšen je prošlog petka u Majamiju nakon tajne operacije koja je trajala više od godinu dana, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kako prenosi Bi-Bi-Si pozivajući se na sudska dokumenta, Roča je Sjedinjene Države nazvao "neprijateljem" i tvrdio da je njegov rad "ojačao revoluciju".

Državni tužilac Merik Garland rekao je da je ovaj slučaj "jedna od najvećih i najdugotrajnijih infiltracija" u američku vladu nekog stranog agenta.

"Više od 40 godina Viktor Manuel Roča je služio kao agent kubanske vlade i tražio je i dobijao pozicije u vladi Sjedinjenih Država koje bi mu omogućile pristup poverljivim informacijama i mogućnost da utiče na spoljnu politiku SAD", rekao je Garland.

Rođen u Kolumbiji, Roča je odrastao u Njujorku i diplomirao na Jejlu, Harvardu i Džordžtaunu. Radio je kao američki ambasador u Boliviji od 1999. do 2002. godine, i obavljao je nekoliko vladinih funkcija – uključujući i rad u Savetu za nacionalnu bezbednost – 25 godina. Pored Bolivije, služio je i u Argentini, Hondurasu, Meksiku i Dominikanskoj republici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading