Džo Bajden
Foto: AP/AP Photo/Susan Walsh

Možda je uništila Britaniju, ali može da spase svet? Bivša britanska premijerka Liz Tras posetila je ovih dana Vašington kako bi "podgrejala" podršku za Ukrajinu među skeptičnim republikancima.

Sa obe strane Atlantika postoji nada da upravo Liz Tras može da pomogne da se američka debata usmeri od izolacionizma ka aktivnoj međunarodnoj ulozi koju zastupaju i britanski premijer Riši Sunak i predsednik SAD Džo Bajden.

Njeno putešestvije u Ameriku dogodilo jedva godinu dana nakon što je njena ponižavajuća ostavka okončala katastrofalan mandat britanske premijerke sa najkraćim stažem. Od kraja svog 49-dnevnog boravka u Dauning Stritu, Trasova je pokušala da izbori mesto za sebe kao šampiona desničarske politike širom sveta.

U Vašington je došla kao deo delegacije Konzervativnih prijatelja Ukrajine (CFU), zajedno sa bivšim liderima Torijevaca Ijanom Dankanom Smitom i Majklom Hauardom. Raspored im je bio zgusnut, organizovano je više od 20 sastanaka sa konzervativnim američkim zakonodavcima i istraživačkim centrima.

Dolazak delegacije poklopio se sa sukobom između Bajdena i republikanskih poslanika, koji odugovlače sa zahtevom da se Ukrajini pošalje još milijarde dolara vojne pomoći. Kongres je ove jeseni dva puta usvojio zakone o potrošnji u kojima je izostavljeno finansiranje sukoba.

Republikanci su nastojali da povežu podršku Ukrajini sa merama za jačanje američko-meksičke granice.

Bivši predsednik Donald Tramp, od koga se očekuje da će obezbediti republikansku nominaciju za opšte izbore sledeće godine, i za koga ankete sugerišu da je ispred Bajdena u ključnim državama – deli ovaj skeptični pogled na pomoć Ukrajini. Tramp je još u maju odbio da kaže čak i šta milsi misli da li bi Ukrajina ili Rusija trebalo da prevladaju u ratu.

Obračun se očekuje sledeće nedelje sa potencijalnim glasanjem u Senatu o Bajdenovom paketu pomoći od 106 milijardi dolara, od čega je 61,4 milijarde namenjeno Ukrajini. Visoke diplomate sa obe strane Atlantika nadaju se da bi Trasova mogla da pomogne da se izađe iz ćorsokaka.

- Oni donose autentičniji glas onoj vrsti republikanaca koji vole da razgovaraju sa ljudima iz svoje partije – nisu opterećeni vladinom politikom, ne moraju da govore lepe stvari o Bajdenovoj administraciji. Ako to ima odjeka kod republikanskih zakonodavaca na način na koji vlade nemaju, onda nek je sve na dobro - rekao je jedan britanski zvaničnik o delegaciji.

Pokazivanje desnici šta je ispravno

Sveobuhvatna desničarska agenda Liz Tras se možda završila katastrofom u Dauning Stritu - ali je to stavlja u dobro mesto sa republikanskom desnicom.

Daleko od toga da je bila fina u vezi sa Bajdenovom administracijom, bivša britanska premijerka je brzo eksplicitno podržala Republikansku stranku uoči svog putovanja, napisavši u Wallstreet journal-u da se nada da će "republikanac biti vraćen u Belu kuću 2024. godine".

- Mora postojati konzervativno rukovodstvo u SAD koje je ponovo dovoljno hrabro da prozove neprijateljske režime kao zlo i pretnju - navela je ona.

CFU je saopštio da na njenom dnevnom redu nije sastanak sa samim Trampom. Umesto toga, Džek Lopresti, poslanik Torijevaca koji je među delegacijom, rekao je za da se grupa fokusirala na poslanike uoči očekivanog glasanja u Senatu sledeće nedelje.

- Mi smo ciljali republikance koji se oslanjaju na Trampa ili koji podržavaju Trampa da pokušamo da ih nateramo da razmišljaju strateški - kazao je on.

Lopresti je rekao da je slučaj koji delegacija iznosi jednostavan.

- Ako želite da izbegnete konflikt u budućnosti, morate imati jako odvraćanje. Problemi se pojavljuju širom sveta. Pomalo je situacija kao 1930-ih. Jeftinije je, bolje i brže to rešiti sada, poslati poruku - da nećemo dozvoljavati ljudima da ušetaju na tuđu zemlju u 21. veku. Ukrajina je nezavisna država, slobodna, demokratska. Ima prava da sama vodi svoje poslove - naveo je on.

Visoki ulozi

Džon E. Herbst, viši direktor Atlantskog saveta i bivši američki ambasador u Kijevu, rekao je da njegov istraživački centar podržava delegaciju jer se slaže da Vašington ima "vitalni ulog da obezbedi da Rusija izgubi u Ukrajini".

- Kada poslanici Torijevaca dođu u Sjedinjene Države da objasne populističkim republikancima da je politički stav tih republikanaca prema Ukrajini velika greška, mislimo da ih treba podržati - istakao je on.

Delegacija ide stopama Borisa Džonsona, još jednog bivšeg britanskog premijera koji je ove godine nekoliko puta putovao u Vašington kako bi pokolebanim republikanskim zakonodavcima izneo slučaj podrške Ukrajini.

Džonson se obratio na ručku koji je organizovao proukrajinski istraživački centar duboko na republikanskoj teritoriji Dalasa u Teksasu, gde je prisutnima rekao da bi pobeda Vladimira Putina bila "užasna po svojim posledicama".

On je podsetio na kinesku tvrdnju o Tajvanu, veliku spoljnopolitičku zabrinutost američkih političara svih rasa - posebno republikanaca.

Dankan Smit, koga je Kina sankcionisala zbog kritikovanja stanja ljudskih prava, na sličan način je upozorio u govoru Heritidž fondaciji da su sukob u Ukrajini i kineske pretnje Tajvanu "numoljivo povezani novom osovinom totalitarnih država".

- Ignorisati jedno znači umnožiti opasnost kod drugih. Ako Ukrajina izgubi ili bude primorana na neko slabo rešenje sa Rusijom, ovo će zauzvrat biti najjači signal da slobodni svet neće stati uz Tajvan - poručio je on.

Ostaje da se vidi da li je dovoljno republikanaca spremno da sluša.

BONUS VIDEO

@alo_portal “Lepo je pričati o putevima, tačno je, oni privlače investitore, ali moramo da pričamo i o zdravlju naše dece i naših najstarijih” #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #uzice #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading