Kravata
Foto: AP/Peter Dejong (STF)

Naime, šara na kraljevoj kravati podstakla je spekulacije da je reč o šifrovanoj poruci upućenoj britanskom premijeru Rišiju Sunaku. Šara na kravati bila je zasnovana na zastavi Grčke, što je posebno intrigantno u svetlu trenutnog spora između britanskog i grčkog premijera oko skulptura iz Partenona koje su pre više od 200 godina britanske vlasti odnele u Veliku Britaniju.

Bakingemska palata je demantovala ove spekulacije i sugerisala da je kraljev izbor kravate rezultat nasumičnog izbora odevnog predmeta. Međutim, izvori bliski britanskoj kraljevskoj porodici primetili su da je istu kravatu kralj Čarls nosio i tokom susreta sa delegacijom Južne Koreje, što dodatno baca senku sumnje na nasumičnost izbora.

Izvori bliski kraljevskoj porodici tvrde da kravata koju je nosio kralj tokom susreta sa premijerom Sunakom nije imala nikakve veze sa Grčkom niti sa diplomatskim sporom oko skulptura odnetih iz Grčke u Veliku Britaniju. Ova tvrdnja dodatno komplikuje tumačenje kraljevog izbora kravate i ostavlja prostor za različite interpretacije.

Spomenuti diplomatski spor između Grčke i Velike Britanije vodi se oko pitanja vraćanja skulptura, poznatih kao Elgin mermerne skulpture, u Atinu. Ove skulpture su predmet dugotrajnog spora i njihov povratak u Grčku bio bi od velikog simboličkog značaja za grčku kulturu i istoriju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading