Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Prema podacima Izraela, prilikom napada Hamasa ubijeno je 1.200 ljudi, dok je Hamas uzeo 240 osoba kao taoce. S druge strane, palestinski zvaničnici kažu da je više od 15.000 stanovnika Pojasa Gaze ubijeno tokom napada Izraela na tu palestinsku enklavu. Sukob Izraela i Hamasa izazvao je stotine protesta i skupova širom SAD, kako u znak podrške Palestincima tako i u znak podrške Izraelcima.

Kraj bloga

23.00Objavljen snimak napada na američku bazu (VIDEO)

Islamski otpor Iraka je objavio snimak napada na američku bazu na aerodromu Erbil

22.38 - Agencija Ujedinjenih nacija: U Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice saopštila je da u Pojasu Gaze ima oko 50.000 trudnica.

Agencija je na mreži Iks objavila i da se dnevno porađa oko 180 žena.

22.33 Izraelske snage žestoko bombardovale Кan Junis (VIDEO)

 

 

22.07 - "Cilj Izraela totalno uništenje Hamasa, znači deset godina rata"

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas upozorio Izrael da njegov cilj – „totalno uništenje Hamasa“, palestinskog islamističkog pokreta u Gazi, treba da bude „preciziran“ jer postoji rizik da to znači deset godina rata.

21.45 - Netanjahu: Nastavak kopnene ofanzive jedini način da ostvarimo svoj cilj

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je nastavak kopnene ofanzive u Pojasu Gaze jedini način da Izrael ostvari svoj cilj - uništenje Hamasa.

Netanjahu naglašava da će rat biti nastavljen sve dok se ovaj cilj ne postigne, kao i da će Izrael nastaviti da radi na oslobađanju talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi.

"Učinićemo sve da ih vratimo kući, da završimo tu misiju, ali i da uništimo Hamas i da obezbedimo da nikada više ne bude pretnja za nas, da ne bude grupa koja preti Izraelu iz Gaze", rekao je premijer Izraela tokom konferencije za medije.

Netanjahu kaže da osim pobede ne postoji drugi način da se ciljevi Izraela ostvare.

Izraelski premijer je ponovio upozorenje da će Liban "biti uništen" ako Hezbolah započne "veliki rat" protiv izraelske vojske.

"Sve vreme delujemo na severu protiv svih pokušaja Hezbolaha da deluje protiv nas. Eliminišemo terorističke ćelije, guramo ih dalje od granice, uništavamo municiju. Nastavićemo sa jakim odvraćanjem na severu i potpunom pobedom na jugu. Vratićemo bezbednost na severu i jugu", naglasio je Netanjahu.

 

20.57 - Izraelske snage izvršile su seriju udara na različita područja u južnom Libanu (VIDEO)

 

 

20.30Galant: Nastavljamo tamo gde smo stali

Ministar odbrane Izraela Joav Galant kaže da se izraelska vojska (IDF) punom snagom vratila u borbu, nakon što je došlo do prekida primirja.

Galant je rekao da je naredio da se borbe nastave u petak ujutro, nakon što je, prema njegovim rečima, Hamas odbio da pusti 15 žena i dva deteta u sklopu dogovora o prekidu vatre.

"Nastavljamo tamo gde smo stali", rekao je Galant na konferenciji za novinare.

Galant je rezultate nove ofanzive nazvao "veoma impresivnim".

"Nekoliko hiljada terorista je eliminisano, desetine štabova je pogođeno, stotine terabajta informacija je u našim rukama, stotine terorista smo zarobili i oni se ispituju u Izraelu. Naš uspeh je što se 110 talaca vratilo kućama, nijedna vojska u svetu nije to uspela protiv terorističke organizacije", rekao je Galant.

 

19.59Hamas tvrdi: Oslobodili smo sve žene i decu koji su bili taoci

Zamenik šefa političkog biroa Hamasa, Saleh al-Aruri, tvrdi danas da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

"Okupator insistira da kod nas i dalje ima žena i dece, ali, kao što smo rekli, sve smo ih pustili. Preostali zatvorenici u Gazi su vojnici i civili koji su služili u okupacionoj vojsci", kazao je za Al Džaziru Al-Aruri.

On je naglasio da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

"Trenutno nema pregovora o primirju. Neće biti razmene zatvorenika dok se agresija ne završi i dok ne dođe do sveobuhvatnog i konačnog prekida vatre. Naši cionistički zatvorenici neće biti oslobođeni dok se svi naši zatvorenici ne oslobode iz zatvora i dok se ne održi primirje. Pokret otpora je spreman na sve izraelske vojne scenarije, bilo da je reč o ratu na kopnu, napadu iz vazduha ili nečemu trećem", poručio je Al-Aruri.

U petak, iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopšteno je da Izrael veruje da Hamas u zatočeništvu drži još 137 ljudi.

Među otetima je 117 muškaraca i 20 žena, dodaje se u saopštenju koje je preneo CNN.

Od toga, 126 osoba su izraelski državljani, a ima i 11 stranaca: osam iz Tajlanda, jedan iz Nepala, jedan iz Tanzanije i jedna osoba sa francusko-meksičkim državljanstvom.
 

16:45 - Nastavlja se razmena vatre Izraela i Hezbolaha na libanskoj granici

Razmena vatre između Izraela i Hezbolaha, duž libanske granice, nastavlja se pošto je završeno primirje u Pojasu Gaze.

Izraelske vaduhoplovne snage i artiljerija su pogodile mete Hezbolaha u Libanu nakon što su rakete ispaljene na nekoliko njihovih predstraža u blizini granice, saopštila je izraelska vojska. Hezbolah je potvrdio u saopštenju da je ispaljeno najmanje pet raketa u pravcu izraelskih pozicija. Izrael je saopštio da su dve minobacačke granate ispaljene preko libanske granice, dok su Privremene snage Ujedninjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile da su izraelske granate pale blizu UNIFIL štaba, kao i da je detektovana pucnjava u pravcu Izraela.

16:04 - Rusija: Proverava se informacija o pogibiji Rusa u Gazi u izraelskom napadu

Ruske diplomate u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali dobile su informaciju o navodnoj pogibiji ruskog državljanina u Pojasu Gaze i ta informacija se proverava, izjavila je danas portparol ruske misije pri palestinskoj upravi Alija Zaripova.

15:45 - Izrael prekinuo pregovore o primirju u Kataru

Izrael je naredio Mosadovom pregovaračkom timu u Dohi da se vrati u Izrael zbog onoga što je nazvao “ćorsokakom”.

- Nakon zastoja u pregovorima i prema naređenjima premijera Benjamina Netanjahua, David Barnea, šef Mosada, naredio je svom timu u Dohi da se vrati u Izrael - stoji u saopštenju Netanjahuove kancelarije.

15:30 -  U izraelskom napadu ubijena dva iranska vojnika

Dva pripadnika Iranske revolucionarne garde koji su služili kao vojni savetnici u Siriji ubijena su u izraelskom napadu, izvestili su u subotu iranski državni mediji u prvom izveštaju o iranskim žrtvama tokom rata u Gazi koji je u toku.

U saopštenju Revolucionarne garde nisu navedeni detalji napada, prenosi Rojters. Sirija je ranije saopštila da je njena protivvazdušna odbrana odbila izraelski raketni napad na ciljeve u blizini Damaska rano u subotu.

15:15 - Po okončanju primirja u Gazi ubijena 193 Palestinca, 650 ranjeno

Najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 650 je ranjeno u Gazi otkako je primirje između Hamasa i Izraela okončano u petak ujutro, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja Gaze.

Izraelska vojska je juče ujutru saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te grupe.

15:00 - Tim Mosada u Kataru raspravlja o ponovnom pokretanju primirja u Gazi

Izvor upoznat sa posetom rekao je da je tim izraelske obaveštajne službe Mossad bio u Dohi na razgovorima s katarskim posrednicima o ponovnom pokretanju primirja u Gazi.

- Rasprave su bile fokusirane na potencijalno oslobađanje novih kategorija izraelskih talaca i nove parametre primirja - dodao je izvor.

14:45 - Broj ubijenih u Gazi povećan na 15.207

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima u Gazi povećan je na 15.207, objavilo je Ministarstvo zdravstva. U napadima je ranjeno više od 40.000 ljudi.

14:30 - Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći prešli Rafu posle prekinutog primirja

Kamioni prve pomoći od kolapsa primirja u Gazi ušli su u subotu preko egipatske strane prelaza Rafa, na putu ka prelazu Avja radi inspekcije pre nego što nastave put ka Pojasu Gaze, rekli su Rojtersu izvori iz egipatskog obezbeđenja i Crvenog polumeseca.

14:00 - Izraelske snage nastavljaju hapšenja na Zapadnoj obali

Izraelska vojska saopštila je da je uhapsila sedam osoba dok nastavlja kampanju masovnih hapšenja širom Zapadne obale.

Vojska je rekla da je pet osumnjičenih uhapšeno u Nablusu, jedan u selu Bidja i jedan u Kfar Sabi.

13:45 - Erdogan: Šansa za mir u Gazi je izgubljena zbog beskompromisnog pristupa Izraela

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je šansa za mir u Gazi nakon humanitarne pauze za sada izgubljena zbog beskompromisnog pristupa Izraela, javila je u subotu televizija NTV.

- Uvek smo isticali da se zalažemo za trajni prekid vatre, a ne za humanitarnu pauzu... Ovde je postojala prilika za mir, i nažalost, za sada smo izgubili ovu priliku zbog beskompromisnog pristupa Izraela - rekao je Erdogan.

13:24 - Hezbolah gađao Izrael raketama, Izraelska granata pala u blizini baze UN na jugu Libana

Libanski Hezbolah saopštio je da je gađao izraelske položaje koristeći rakete i da je jedan borac te grupe ubijen danas na jugu Libana.

Izrael je granatirao jug Libana, rekao je za Rojters portparol privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), navodeći da je granata pala u blizini sedišta te misije u blizini primorskog grada Nakura.

13:00 - Demonstrant sa palestinskom zastavom se spalio ispred izraelskog konzulata

Demonstrant sa palestinskom zastavom spalio se u petak ispred izraelskog konzulata u Atlanti, pri čemu je povređen radnik obezbeđenja koji je pokušao da interveniše, saopštile su vlasti.

Osoba koju zvaničnici nisu identifikovali u kritičnom je stanju, rekao je šef policije u Atlanti Darin Širbaum na konferenciji za novinare. Nije poznato u kom stanju je čuvar.

12:45 - Izrael objavio mape Gaze i poziva Palestince da se evakuišu iz borbenih zona

Izraelska vojska (IDF) počela je da koristi mape prilikom poziva Palestincima da se evakuišu iz aktivnih borbenih zona u Pojasu Gaze.

Potpukovnik Avihai Adrai, portparol IDF na arapskom jeziku, poručio je da bi Palestinci u brojnim zonama u Džalabiji, Šudžaji i Zejtunu na severu enklave, trebalo da se evakuišu u "poznata skloništa" u kvartovima Daradž i Tufah u gradu Gaza. On je, takođe, pozvao Palestince iz zona Kirbat Ikza, Abasan, Bani Suheila i Manu u južnoj Gazi da se upute u skloništa u Rafi.

Izraelska vojska je ranije objavila mapu na kojoj je Pojas Gaze podeljen na stotine malih zona, a koju namerava da koristi za obaveštavanje palestinskih civila o aktivnim borbenim zonama. IDF je pozvala Palestince da obrate pažnju na status područja u kojima žive i da prate ažuriranja mapa.

12:30 - U napadu Izraela ubijen jedan borac

Libanski Hezbolah naveo je u saopštenju da je jedan od njegovih boraca ubijen u subotu na jugu Libana, prenosi Rojters dan nakon što je prekid primirja između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas doveo do rasplamsavanja neprijateljstava na granici.

12:00 - Hezbolah raketirao Izraelce, oni ih zasuli bombama na jugu zemlje

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je danas gađala izraelske položaje koristeći rakete i da je jedan borac te grupe ubijen danas na jugu Libana.

Izrael je danas granatirao južni Liban, rekao je za Rojters portparol privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), navodeći da je pogođena blizina sedišta te misije u blizini primorskog grada Nakura.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela granatiranje u blizini toga grada kao upozorenje nakon što je, kako je navela, uočila "neobične aktivnosti" na tom području.

11:45 - Ljudi se evakuišu sa severa, a Izrael bombarduje ceo Pojas Gaze

Izrael trenutno bombarduje ceo Pojas Gaze. Otkako se primirje završilo, fokus je na južnim područjima gde je Izrael na početku ovog rata rekao ljudima da se evakuišu.

Sreli smo ljude koji su dva do tri puta raseljeni od početka rata. Napustili su sever bez ičega, a sad su na jugu pod granatama, javljaju dopisnici Al Džazire.

11:15 - Skoro 200 Palestinaca ubijeno od prekida primirja

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo da je skoro 200 Palestinaca ubijeno od prekida privremenog primirja između Izraela i palestinske grupe, prenosi agencija "Frans pres".

- Gađamo vojne ciljeve Hamasa širom Pojasa Gaze - rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Džonatan Konrikus. Kako su neprijateljstva nastavljena, Hamasovo naoružano krilo je dobilo „naređenje da nastavi borbu“ i da „odbrani Pojas Gaze“, prema izvoru bliskom grupi.

11:00 - Izraelska vojska tokom noći sprovela opsežne operacije protiv Hamasa u Gazi

Izraelska vojska je tokom noći izvela opsežne operacije protiv Hamasa i drugih militantnih grupa u Pojasu Gaze, a mediji izveštavaju o teškim borbama u južnom delu palestinske enklave.

10:45 - U izraelskim udarima u Siriji poginula dva borca koja podržavaju Hezbolah

U izraelskim udarima na položaje Hezbolaha, libanskog oružanog pokreta povezanog sa palestinskim pokretom Hamas, kod Damaska u Siriji, danas su poginula dva sirijska borca koja su podržavala Hezbolah, javila je sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava.

Izraelske udare je potvrdilo i sirijsko Ministarstvo odbrane.

- Oko 1.30 izraelski neprijatelj je izveo vazdušni napad iz sirijskog okupiranog Golana, ciljajući neke tačke kod grada Damaska - navelo je Ministarstvo u saopštenju.

09:35 - Izraelske snage pogodile više od 400 ciljeva u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su, nakon Hamasovog prekida primirja, tokom jučerašnjeg dana izvršile vazdušne udare i pogodile više od 400 ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući i preko 50 u oblasti Kan Junis. I

zraelske trupe na terenu u severnoj Gazi usmerile su vazdušne napade na brojne ciljeve, uključujući i džamiju koju je, kako tvrdi IDF, teroristička grupa Palestinski Islamski džihad koristila kao operativni štab, prenosi Tajms of Izrael.

Pomorske snage su takođe izvršile udare na Hamasovu infrastrukturu na jugu, uključujući i pomorsku opremu koju koristi ta militantna organizacija. Izraelska vojska je takođe saopštila da je jedan broj "terorističkih ćelija eliminisan", kao i da je među pogođenim ciljevima i skladište municije.

08.05 Ministarstvo zdravlja: Od prekida primirja ubijeno više od 180 Palestinaca

 Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da su 184 osobe ubijene od nastavka borbenih dejstava između Hamasa i Izraela u petak ujutru. Prema navodima zvaničnika, ranjeno je oko 600 ljudi, a pogođeno više od 20 kuća, prenosi Rojters.

Izraelska vojska nastavila je i danas granatiranje ciljeva u Gazi, drugog dana od propasti primirja, uprkos međunarodnim pritiscima da ono bude produženo. Obe strane međusobno se optužuju za kršenje primirja.

"Sada gađamo vojne ciljeve Hamasa širom Pojasa Gaze", izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga Džonatan Konrikus.

07.20 -  Izrael planira da ulovi lidere Hamasa

Volstrit džurnal piše da Izrael priprema „višegodišnju“ kampanju za ubistvo lidera Hamasa nakon završetka rata u Gazi.

List citira neimenovane izraelske zvaničnike koji su rekli da je premijer Benjamin Netanjahu naredio izraelskim špijunskim agencijama da rade na planovima za lov na lidere Hamasa koji žive u Libanu, Turskoj i Kataru.

07.00 Demonstrant se zapalio ispred izraelskog konzulata

"Jedan demonstrant, koji je nosio palestinsku zastavu, zapalio se danas ispred izraelskog konzulata u gradu Atlanti u saveznoj američkoj državi Džordžiji, saopštile su vlasti. U incidentu, za koji policija veruje da je predstavljao "čin ekstremnog političkog protesta", povređen je i čuvar, koji je pokušao da interveniše tokom incidenta, prenosi Rojters.

Demonstrant, koji nije identifikovan, u teškom je stanju, nakon što se zapalio koristeći benzin, rekao je šef policije Darin Širbaum na konferenciji za novinare. On je dodao da policija veruje da je zgrada izraelskog konzulata bezbedna i da ne vidi ikakvu pretnju.

"Verujemo da je to bio čin ekstremnog političkog protesta", naveo je on. Zdravstveno stanje povređenog čuvara za sada nije poznato. Konzulat i izraelska ambasada u Vašingtonu za sada nisu odgovorili na zahteve za komentar. Izrael je danas nastavio svoju vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze nakon što su propali razgovori o produženju primirja sa Hamasom. Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon što je ta palestinska militantna grupa napala južni Izrael 7. oktobra.

6.30- "Izrael blokira uvoz humanitarne pomoći u Gazu"

 Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je danas da je Izrael blokirao uvoz humanitarne pomoći u Pojas Gaze "do daljnjeg".

"Danas su izraelske okupacione snage informisale sve organizacije i tela koja posluju na graničnom prelazu Rafa da je ulaz svih kamiona humanitarne pomoći iz Egipta u Gazu zabranjen, počevši od danas do daljnjeg", saopštio je PRCS u seriji objava na platformi X (Tviter), preneo je Bi-Bi-Si.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading