DOBIO DOŽIVOTNU ROBIJU Sud u Nemačkoj izrekao kaznu državljaninu Gambije
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Nemački sud osudio je danas državljanina Gambije na kaznu doživotne robije zbog umešanosti u zločine paravojne jedinice koja je delovala u Gambiji.

On je uhapšen u Hanoveru 2021. godine, a u Nemačkoj mu je suđeno po pravnom principu univerzalne jurisdikcije.

Osuđen je za zločine protiv čovečnosti, ubistva i pokušaj ubistva.

Među zločinima sa kojima je osuđenik povezan, navodi se atentat na novinskog urednika Deida Hidaru 2004. godine. Optužen je da je pomogao da se zaustavi Hidarin automobil i da je nakon zločina odvezao jednog od atentatora sa lica mesta.

Jedinica kojoj je pripadao smatra se odredom smrti koji je ubijao protivnike predsednika Jahija Džamea.

Džame je diktatorski vladao Gambijom od 1996. godine pa sve do 2017. godine kada je nakon poraza na izborima, pobegao iz zemlje.

Komisija za istinu i pomirenje osnovana nakon što je Džame izgubio vlast, prikupila je brojna svedočenja stotina svedoka o odredima smrti i drugim kršenjima ljudskih prava, počinjenih tokom njegove 22-godišnje vladavine.

U zajedničkom saopštenju grupe za ljudska prava su navele da je pomenuto suđenje u Nemačkoj "veliki korak u potrazi za pravdom za višegodišnjih zloupotreba počinjenih pod Džameovom vladavinom".

Pomenuto suđenje bilo je "prvo koje se pozabavilo kršenjem ljudskih prava počinjenim u Gambiji tokom Džameove ere na osnovu univerzalne jurisdikcije", saopštila je humanitrgna organizacija Hjuman Rajts Voč, prenosi B92.

BONUS VIDEO

@dosije.192 Duš(M)anka je ubila svog supruga kako bi se dočepala njegovog stana, a zatim je ubila i brata! #dosije192 #zlocin #ubistvo #dusanka #beograd #fypシ ♬ original sound - Dosije 192

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading