Vladimir Putin i Henri Kisindžer
Foto: EPA/EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/ITAR-TASS POOL

Njega je ruski predsednik Vladimir Putin opisao kao "mudrog i dalekovidog državnika”, a kineske vlasti kao "starog dobrog prijatelja kineskog naroda”. Čuveni američki diplomata i naučnik preminuo je u sredu u 101. godini u svom domu u Konektikatu.

Putin je u telegramu udovici Nensi Kisindžer rekao da je Kisindžer "mudar i dalekovid državnik”. 

"Ime Henrija Kisindžera je neraskidivo povezano sa pragmatičnom spoljnopolitičkom linijom koja je u jednom trenutku omogućila da se postigne detant u međunarodnim tenzijama i najvažnijim sovjetsko-američkim sporazumima, što je doprinelo jačanju globalne bezbednosti“, rekao je Putin.

Kisindžer je podsticao dijalog između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza 1970-ih, što je dovelo do prvih velikih sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između dve hladnoratovske supersile.

Kineski predsednik Si Đinping i visoki kineski zvaničnici uputili su saučešće predsedniku SAD Džou Bajdenu i Kisindžerovoj porodici, saopštilo je u četvrtak kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kisindžer je bio dobar stari prijatelj kineskog naroda. On je pionir i graditelj kinesko-američkih odnosa“, rekao je portparol ministarstva Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare. 

Kisindžer je posetio Kinu više od 100 puta, a u julu se sastao sa Sijem u iznenadnoj poseti Pekingu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading