nemačka
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Šef Savezne kancelarije za zaštitu ustava Tomas Haldenvang upozorio je u sredu na izuzetno visok rizik od terorizma. Sada je jasno zašto.

Dvojica mladih islamista su verovatno hteli da izvrše teroristički napad u Kelnu sledećeg petka. Federalni zavod za zaštitu ustava dobio je informaciju o osumnjičenom korisniku Telegrama u terorističkoj grupi Islamske države koji je tamo objavio i snimak.

Nemačke vlasti uhapsile su juče dvojicu tinejdžera, simpatizera Islamske države (ISIS) koji su planirali teroristički napad. Kako javlja "Bild", radi se o Edrisu D. (15), poreklom iz Avganistana, i Rasulu M. (16) iz Čečenije.

Nemački list prenosi da se Edris na snimku koji je objavio na Telegramu pozvao na sveti rat protiv Zapada i najavio napad u petak, prvog decembra.

Odmah su upozoreni svi bezbednosni organi širom Nemačke.

Srećom, mladi islamista je brzo identifikovan - radilo se o Edrisu D. (15) iz Buršajda.

Mladi Nemac avganistanskog porekla nije bio poznat ni policiji ni Kancelariji za zaštitu ustava kao osumnjičeni za terorizam, a o njemu nije bilo ni saznanja relevantnih za državnu bezbednost.

Istražitelji su brzo otkrili da je 15-godišnjak imao bliske kontakte sa ruskim državljaninom i korisnikom Telegrama Rasulom M. (16) iz Vitstoka. On je poznat kao simpatizer terorističke organizacije Islamska država, a policija ga zna po širenju terorističke propagande.

On je stoga klasifikovan u Brandenburgu kao takozvana "relevantna osoba", odnosno osumnjičeni za terorizam.

Mladi Čečen je navodno umešan u napad i, prema istrazi državne bezbednosti, navodno je želeo da otputuje kod Edrisa u Buršajd 1. decembra. Mladi islamisti su verovatno hteli da izvrše napad koristeći samonapravljene zapaljive naprave ili mali kamion.

Prema informacijama do kojih je došao "Bild", meta je trebalo da bude božićna pijaca ili sinagoga u Kelnu.

Istražitelji su u utorak pretresli sobe osumnjičenih u Severnoj Rajni-Vestfaliji i Brandenburgu i priveli osumnjičene.

Javno tužilaštvo u Dizeldorfu i javno tužilaštvo u Nojrupinu istražuju sumnje u planiranje terorističkog dela.

- Jedan mladić je pisao o planovima napada u grupi za čet. Na kraju su se dogovorili oko veoma specifičnog plana za napad na božićno tržište. Imao je veoma konkretan efekat - rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Reul.

Petnaestogodišnjak, koji je ranije bio neprimetan za vlasti, zatim je brzo identifikovan i uhapšen u Buršajdu u utorak uveče.

U sredu u kasnim popodnevnim satima, Majkl Eser, šef Uprave za kriminal u policiji Kelna, komentarisao je bezbednost na božićnim pijacama i u jevrejskim institucijama.

- Sproveli smo istragu u ovom slučaju u Kelnu i na osnovu dostupnih saznanja uhapsili mladu osobu. Trenutno nema naznaka iz postupka koji bi ukazivali na preispitivanje postojećeg bezbednosnog stanja. Veoma smo budni, u stalnoj smo komunikaciji sa državnim i saveznim bezbednosnim organima i činimo sve što možemo da zaštitimo stanovništvo - kazao je on.

Trenutni slučaj pokazuje da je sistem ranog upozorenja ponovo funkcionisao. Visok nivo zaštite stanovništva je glavni prioritet policije, navodi "Bild".

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading