Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je sinoć u Tel Aviv na sastanak sa izraelskim liderima s kojima bi trebalo da razgovara o produženju privremenog primirja sa militantima Hamasa i jačanju humanitarne pomoći žiteljima Pojasa Gaze.

 

23.00 - Katar: 30 Palestinaca će biti oslobođeno u zamenu za 10 talaca iz Pojasa Gaze

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Mažed al- Ansari izjavio je da će 30 Palestinaca danas biti oslobođeno, u zamenu za deset talaca iz Pojasa Gaze.

On je na društvenim mrežama naveo da su dva ruska taoca, koja su oslobođena u sredu, bila na današnjem spisku, prenosi Gardijan.

22.20Napadače iz Hamasa usmrtili vojnici van dužnosti i naoružani civil

Dva napadača iz Hamasa, koji su prethodno danas ubili tri osobe na autobuskoj stanici u Jerusalimu, usmrtrili su vojnici, koji nisu bili na dužnosti, i naoružani civil, saopštila je izraelska policija.

Navodi se i da u pomenutoj pucnjavi tokom jutarnjeg špica ranjeno najmanje osam ljudi, preneo je Rojters.

„Teroristi su automobilom stigli na lice mesta ujutro, naoružani puškom M-16 i pištoljem i počeli da pucaju na civile, pre nego što su ubijeni na licu mesta“, saopštila je policija.

Izraelski mediji identifikovali su ubijene žrtve kao žene od 20 i 60 godina, kao i rabina od 74 godina.

Izraelska bezbednosna agencija Šin Bet identifikovala je napadače kao Palestince iz istočnog Jerusalima – braću od 30 i 38 godina, koja su bila povezana sa Hamasom.

21.41 - ​Bela kuća: Osuđujemo napad u Jerusalimu, SAD nastavljaju da se zalažu za produžetak humanitarne pauze

Sjedinjene Države će sa Katarom i Egiptom nastaviti sa naporima za produžavanje humanitarne pauze u ratu Izraela protiv Hamasa i osuđuje napad na troje ljudi u Jerusalimu, saopšteno je iz Bele kuće.

21.07 Oglasio se direktor agencije UN za pomoć palestinskim izgbeglicama

Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Filip Lazarini upozorio je da bi, u slučaju izraelskog vojnog napada na jug Pojasa Gaze, moglo da dođe do stvaranja milion izbeglica.

Lazarini je, nakon susreta sa Palestincima tokom posete Pojasu Gaze, pozvao Izrael da razmisli o posledicama ofanzive na jugu Pojasa Gaze, ukoliko se ne produži privremeno primirje, koje je trenutno na snazi.

 

20.30Izraelski ministar odbrane: Borićemo se protiv Hamasa dok ne pobedimo

„Borićemo se protiv Hamasa dok ne pobedimo — ma koliko dugo to trajalo“, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Galant je zahvalio Blinkenu i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na podršci.

„Nastavićemo sa ovim ratom sve dok ne pobedimo, porazimo organizaciju Hamas, lišimo jenjenih upravljačkih i vojnih sposobnosti i vratimo sve taoce“, rekao je Galant.

 

19.57 - IDF: Dvoje oslobođenih talaca stiglo u Izrael

Dve žene, koje su bile taoci Hamasa, stigle su u Izrael, saopštile su Odbrambene snage Izraela (IDF), prenosi Gardijan.

Hamas je ranije danas predao dve žene, od kojih jedna ima i francusko državljanstvo, predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi, nakon čega su one prebačene na teritoriju Izraela.

19.13Komitet za zaštitu novinara: Od početka sukoba poginulo 57 medijskih radnika

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od početka sukoba Izraela i Hamasa, poginulo je najmanje 57 novinara i drugih medijskih radnika.

Ta organizacija je na društvenoj mreži Iks (Tviter) objavila imena poginulih medijskih radnika i približne lokacije na kojima su oni izgubili život.

 

 


18.30 - Bolnica u Tel Avivu: Zdravstveno stanje 14 bivših talaca stabilno

Zdravstveno stanje 14 bivših talaca, koji se nalaze u Medicinskom centru Suraski u Tel Avivu, stabilno je, saopšteno je danas iz te ustanove. 

Kako se navodi, očekuje se da će iz bolnice uskoro biti otpuštena većina pacijenata, među kojima je devetoro dece i pet žena, prenosi Tajms of Izrael.
Jedna žena će ostati u bolnici na stalnom posmatranju neurološke službe, a jedna devojčica će biti zadržana u Dečjoj bolnici Dana-Dvek radi nastavka ortopedskog lečenja.

Hamas je do sada oslobodio više od 100 talaca, dok se više od 140 i dalje nalazi u Pojasu Gaze, pokazuju najnoviji podaci izraelske vlade. 
Izrael i Hamas dogovorili su se jutros da produže prekid vatre, svega nekoliko minuta pre nego što je isteklo prethodno dogovoreno primirje.
 

18.05Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći na Zapadnoj obali uhapsila 23 Palestinca, uključujući 10 operativaca Hamasa (VIDEO)

Uporedo sa hapšenjima, izraelska vojska tvrdi da su vojnici zaplenili vojnu opremu, zastave Hamasa i novac predviđen za terorističke svrhe.

Do sada je oko 2.100 Palestinaca uhapšeno na Zapadnoj obali tokom tekućeg rata u Gazi, od kojih su 1.100 pripadnici Hamasa.

 

 

17.35 - Netanjahu: Ništa nas neće zaustaviti u uništenju Hamasa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da će uništiti Hamas.

Dvojica zvaničnika razgovarali su nakon napada pripadnika Hamasa u Jerusalimu, kada je ubijeno troje, a ranjeno šest osoba.

„Ovo je isti Hamas. To je isti Hamas koji je počinio strašni masakr 7. oktobra, isti Hamas koji pokušava da nas ubije svuda. Rekao sam mu da smo se zakleli, i zakleo sam se, da ćemo uništiti Hamas. Ništa nas neće zaustaviti“, rekao je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.

On je ponovio da će se rat u Gazi nastaviti sve dok Izrael ne oslobodi sve taoce, ne pobedi Hamas i ne bude mogao da garantuje da iz Gaze više nikada neće doći slična pretnja.

 

17.11 - Španski ambasador u Izraelu pozvan u MIP zbog Sančezove izjave

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu naložio je ministru spoljnih poslova Eliju Koenu da pozove španskog ambasadora u Izraelu, nakon komentara španskog premijera Pedra Sančeza, koji je rekao da ima "ozbiljne sumnje da [Izrael] poštuje međunarodno humanitarno pravo" i da "ono što vidimo u Gazi nije prihvatljivo", prenose izraelski mediji.

„Izrael deluje i nastaviće da deluje u skladu sa međunarodnim pravom i nastavićemo sa ratom do oslobađanja talaca i eliminacije Hamasa u Gazi“, navodi Koen u saopštenju.

 

17.00 - Produžetak primirja u Gazi

Dogovor je postignut uz posredovanje Egipta i Katara

 

14.22 - Ben Gvir: Hamas prekršio primirje terorističkim napadom u Jerusalimu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas prekršila primirije terorističkim napadom u Jerusalimu, u kom su stradale tri osobe.

13.50 - IDF: Palestinski vozač namerno udario u rezerviste na kontrolnom punktu Zapadne obale

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su vojnici pucali na palestinskog vozača koji je naleteo automobilom na rezerviste na vojnom kontrolnom punktu u dolini Jordana.

12.46 - PPS: Na Zapadnoj obali sinoć uhapšeno najmanje 40 Palestinaca, od 7. oktobra 3.365

"Najmanje 40 Palestinaca uhapšeno je sinoć na okupiranoj Zapadnoj obali", saopštio je Klub palestinskih zatvorenika.

Dodali su da je od 7. oktobra uhapšeno 3.365 Palestinaca, prenosi Al Džazira.

11.30 - Hamas saopštio da su njegovi pripadnici izveli napad u Jerusalimu

Islamistička grupa Hamas saopštila je danas da su njihovi pripadnici izveli napad u Jerusalimu u kojem su poginule tri osobe, a šest ranjeno.

Hamas je naveo u saopštenju da je "operacija usledila kao prirodan odgovor na zločine bez presedana tokom okupacije", navodeći vojnu kampanju Izraela u Pojasu Gaze i tretman palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, prenosi Rojters..

10.10 - Netanjahu: Izraelska vlada će nastaviti sa naoružavanjem građana

Nakon današnje pucnjave u Jerusalimu u kojoj su ubijene tri osobe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će njegova vlada nastaviti sa deljenjem oružja civilima.

Netanjahu je rekao da cijeni to što je naoružani civil koji je bio na mjestu događaja ubio napadače.

08.48. Uznemirujući snimci terorističkog napada

07.46 Napad u Jerusalimu, ima mrtvih

Jedna osoba je ubijena, a najmanje osam osoba je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu tokom jutarnje saobraćajne gužve, javlja Tajms of Izrael. Ubijena je devojka stara 24 godine, u napadu koji se dogodio kod autobuske stanice na ulazu u Jerusalim, saopšteno je iz jerusalimske hitne pomoći Magen David Adom (MDA). Direktor MDA Eli Bin rekao je za javni servis Kan da je od osam osoba, petoro u teškom stanju. Teško ranjeni su prebačeni u bolnicu Šare Zedek, a ostali u bolnicu Hasadah Ein Kerem. Policija je saopštila da su dvojica osumnjičenih napadača "neutralisani na licu mesta", navodi Rojters.

Napad u Jerusalimu

Foto: AP

 

 

07.00 Hamas pristao na produžetak primirja

Palestinski militantni Hamas saopštio je jutros da je pristao na produžetak primirja sa Izraelom sedmi dan zaredom, dok je izraelska vojska ranije poručila da će primirje sa Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da rade na oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Izraelska vojska je navela u četvrtak da će se primirje sa Hamasom nastaviti "u sklopu napora posrednika da se nastavi sa procesom oslobađanja talaca, kao i u skladu sa dogovorom", navodi Rojters.

Prethodno je Hamas saopštio da je oslobodio 16 talaca u zamenu za 30 palestinskih zatvorenika u sredu, tvrdeći da je "Izrael odbio da primi još sedam žena i decu" kao i tela tri taoca, a da se zauzvrat produži primirje. Prekid vatre trebalo je da istekne u 06.00 sati po srednjeevropskom vremenu, a počeo je prošlog petka.

06.45 Kina pozvala SB UN da odredi rok i mapu puta za rešenje palestinskog pitanja

Kina je danas pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da odredi vremenske rokove i mapu puta za rešenje o dve države za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rešenja palestinskog pitanja. Predlog je predstavljen u dokumentu koji je objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova u vreme kada Kina ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, preneo je Rojters.

Savet bezbednosti treba da pojača diplomatsko posredovanje, da pokrene dvodržavno rešenje i sazove "konkretnije i efikasnije" međunarodne mirovne konferencije što pre je moguće, navodi se u kineskom dokumentu. Apeluje se na telo sačinjeno od 15 članica da posluša opšti poziv međunarodne zajednice za "sveobuhvatnim prekidom vatre", čime bi se zaustavile borbe između Izraela i Hamasa. Britanska novinska agencija piše da se Kina, od početka sukoba, suzdržala da osudi Hamas, a umesto toga je pozivala na "dvodržavno rešenje" za nezavisnu palestinsku državu.

06.00 Kritično stanje u Pojasu Gaze

Zdravstveni sistem u severnoj Gazi izgubio je preko 60 odsto svojih kapaciteta u svim bolnicama, navodi se u današnjem saopštenju Hamasovog ministarstva zdravstva. Gubitak kapacitet se odnosi najviše na operacione sale i jedinice intenzivne nege, potvrdio je u pisanoj izjavi za Si-En-En portparol ministarstva zdravstva pod kontrolom Hamasa dr Ašraf Al-Kidra. Portparol je ukazao da je nedavno izgubljeno 62 odsto jedinica za bubrežnu dijalizu, ostavljajući samo 38 odsto jedinica, dakle 70 aparata, koji se nalaze uglavnom na jugu Pojasa Gaze. "Pored toga, teško je pogođena i zdravstvena infrastruktura za neonatalnu i porodiljsku negu. Na severu je izgubljeno 76 prevremenih inkubatora, a na jugu je ostala samo 51 jedinica. Na severu je takođe došlo do gubitka 150 porodiljskih kreveta, a samo nekoliko ih je ostalo u klinici NVO Al-Sahaba i bolnici Kamal Advan", naveo je Al-Kidra. Prema njegovim rečima centri primarne zdravstvene zaštite (PHCC) nastavljaju da funkcionišu na jugu, zajedno sa devet klinika UNRWA. "Međutim, samo četiri PHCC trenutno rade na severu. Izbeglički centri na severu, samo delimično pružaju zdravstvene usluge", rekao je Al-Kidra.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading