USRED TENZIJA SA IZRAELOM, IRAN KUPUJE MOĆNO ORUŽJE! Pao dogovor sa Moskvom
Foto: Shutterstock

Izveštaj dolazi usred ogromnog porasta američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku i u vreme visokih tenzija sa Sjedinjenim Državama i Izraelom zbog tekućih neprijateljstava u Pojasu Gaze. Sledi dugogodišnje spekulacije oko kupovine ruskih borbenih aviona od Irana, a posebno više izveštaja o nabavci Su-35, piše Militari Voč.

Zapadni izvori su naveliko izveštavali o iranskim narudžbinama za lovce Su-35 od januara 2022, iako je u to vreme procenjeno da je ugovor vredeo mnogo više od stvarnih troškova hardvera koji je Iran nabavljao i sistema protivvazdušne odbrane S-400 prijavljeni su kao deo dogovora.

U septembru te godine, međutim, komandant iranskog vazduhoplovstva general Hamid Vahedi potvrdio je da ta služba razmatra kupovinu ruskog aviona. Usledilo je pojavljivanje trenažera Jak-130 u Iranu godinu dana kasnije, početkom septembra 2023. godine, pri čemu je značaj ovih aviona za pripremu osoblja za operacije Su-35 služio kao pokazatelj da će ruski lovci verovatno biti isporučeni u narednih meseci.

Iranski odbrambeni sektor je bio uspešan u obezbeđivanju potreba zemlje, najpoznatije sa nizom naprednih dizajna bespilotnih letelica, uključujući stelt avione sa letećim krilima, ali i sa sredstvima kao što su površinski razarači, transportni avioni i sistemi protivvazdušne odbrane velikog dometa. Industrija borbene avijacije sa ljudskom posadom, međutim, ostaje znatno iza vrhunca, što znači da iako Su-35 nije najsposobniji ruski lovac, i da je znatno manje napredan od najnovijih američkih i kineskih lovaca, on je i dalje u velikoj meri sposobniji od bilo čega Iran trenutno ima polja i tehnološki najmanje dve decenije unapred.

Izveštava se da je zemlja naručila oko dva desetina Su-35 i da razmatra nabavku preko 60 kako bi formirala novu kičmu flote. Početkom februara slike nove vazduhoplovne baze u zapadnom Iranu dale su višestruke indikacije da je ona bila namenjena za smeštaj Su-35, pri čemu je objekat pod nazivom Eagle 44 izgrađen ispod planine sa veoma teškim utvrđenjima.

Udarni helikopter Mi-28 ima potencijal da bude znatno transformativniji za ukupne vojne sposobnosti Irana od Su-35, sa klasom jurišnih helikoptera koja nema bliskih rivala van Rusije i donosi sposobnosti na terenu koje su u potpuno drugoj ligi iranskom trenutnom inventaru američkih helikoptera AH-1 iz doba Vijetnamskog rata. Iranske snage imaju iskustvo koje deluju zajedno sa ruskim jurišnim helikopterima u sirijskim protivpobunjeničkim operacijama, uključujući Mi-28 i Mi-24.

Iranske snage su takođe blisko delovale zajedno sa iračkom vojskom sredinom 2010-ih, u vreme kada je Irak postavio svoje jedinice Mi-28. Mi-28 ima letne performanse bez premca i može da nosi do 16 protivtenkovskih raketa ili 80 nevođenih raketa od 80 mm, pri čemu je najnovija varijanta Mi-28NM korišćena u Siriji i nedavno u misijama lova na tenkove u Ukrajini. Mi-28 bi se mogao pokazati vrednim kako za operacije u inostranstvu, uključujući podršku iračkim, sirijskim ili Hezbolahovim snagama ako je potrebno, tako i za borbu protiv pobunjenika u zemlji usred znakova sve veće podrške Zapada antivladinim elementima u zemlji. Za razliku od Su-35 za koje se čini da su sigurno namenjeni za službu u Vazduhoplovstvu, ostaje neizvesno da li bi helikopteri Mi-28 služili u Vazduhoplovstvu, Vojsci ili Korpusu Revolucionarne garde - pri čemu je poslednji odgovoran za operacije u inostranstvu i dosledno dobijanje prioriteta za integraciju najsposobnijeg dostupnog hardvera.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading