putin
Foto: EPA/EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo je nacrt zakona koji bi primorao strance da potpišu "sporazum o vernosti" kojim im se zabranjuje da kritikuju zvaničnu politiku, diskredituju sovjetsku vojnu istoriju ili krše tradicionalne porodične vrednosti.

Otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio ulazak trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija je uvela niz strogih zakona koji zabranjuju diskreditaciju vojske, dok su sudovi osudili opozicione aktiviste na duge zatvorske kazne. Kako se približavaju predsednički izbori 2024, Putin je opisao rat kao deo egzistencijalne bitke sa Zapadom i rekao da će braniti rusku 'svetu' civilizaciju od, kako kaže, zapadne dekadencije.

Državna novinska agencija TASS javila je da je ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo nacrt zakona koji će primorati sve strance koji ulaze u Rusiju da potpišu sporazum koji suštinski ograničava njihovu slobodu govora. Strancu u Rusiji biće zabranjeno da se 'meša u aktivnosti javnih organa Ruske Federacije, diskredituje u bilo kom obliku spoljnu i unutrašnju državnu politiku Ruske Federacije, organe javne vlasti i njihove zvaničnike', saopštio je TASS.

Predloženi sporazum bi uključivao klauzule o moralu, porodici, "propagandi o netradicionalnim se**ualnim odnosima" i istoriji. Time bi strancima bilo zabranjeno da 'iskrivljuju istorijsku istinu o podvigu sovjetskog naroda u odbrani otadžbine i njegovom doprinosu pobedi nad fašizmom'. 

Ne zna se koje će biti posledice za kršenje

Procenjuje se da je Sovjetski Savez izgubio najmanje 27 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu i na kraju potisnuo nacističke snage nazad u Berlin. Vlade lojalne Moskvi su tada preuzele vlast u delovima istočne Evrope.

Rojters nije mogao nezavisno da verifikuje nacrt zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na upit. Ali zakon još nije zvanično poslat u parlament, navodi Rojters. TASS nije precizirao kakve bi posledice bile za strance ako prekrše sporazum.

Da bi zakon postao zakon, dokument mora da ode u Dumu, donji dom ruskog parlamenta, da prođe kroz razmatranje u odborima i nekoliko čitanja pre nego što bude poslat Putinu na potpis. Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela brojna ograničenja za strance iz, kako kaže, 'neprijateljskih zemalja', odnosno onih koje su joj uvele sankcije.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading