RASPAD U HRVATSKOJ VOJSCI Vojnici masovno traže raskide ugovora, u MORH svaki šesti hoće u penziju
Alo

Na nedavnom ispraćaju hrvatskih vojnika u misiju na Kosovo i Metohiju ministar Ivan Anušić se dotakao i sve većeg problema unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga, rekavši da je u pitanju nedostatak ljudi.

"Trend je takav da opada interes za služenje, kako dobrovoljno tako i svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci. Materijalna prava su ključna kada se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika", rekao je Anušić i najavio da će lično poraditi na povećanju materijalnih prava svakog vojnika, oficira i podoficira.

Koliko je stanje loše najbolje pokazuje podatak iz nedavno objavljenog Godišnjeg izveštaja o odbrani za 2022. godinu, prema kojem su prošle godine dobrovoljno služenje vojnog roka završile samo 433 osobe, što je najmanje u poslednjih petnaest godina.

Problem s nedostatkom ljudi nije samo u vojsci, već je to sve veći problem i u MORH-u. Prema neslužbenim informacijama, u ovom je trenutku na stolu čak oko 300 zahteva zaposlenih u Ministarstvu za odlazak u penziju počev od 1. januara naredne godine.

Prema poslednjim službenim podacima, na kraju prošle godine u MORH-u je bilo 1872 državnih službenika i nameštenika. Stoga se brojka od oko 300 zahteva za penzijom možda i ne čini prevelikom, ali, kako saznaje Jutarnji, problem je u strukturi zaposlenih koji žele da odu.

Jutarnji takođe saznaje da je i unutar Oružanih snaga više od 200 osoba zatražilo raskid ugovora radi odlaska na rad u civilstvo. I tu je mahom reč o deficitarnim zanimanjima, što predstavlja dodatni problem Oružanim snagama, piše zagrebački dnevnik.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading