MASOVNA POBUNA U RUSIJI Putin u problemu pred izbore, žene i majke regruta digle glas!
Foto: AP/Alexei Druzhinin (POOL)

Ove informacije dolaze u trenutku nakon što je predsedenik Rusije Vladimir Putin navodno naredio regionalnim zvaničnicima i tajnim službama da iskorene antiratno neslaganje "po svaku cenu" usred porasta protesta koje su organizovale žene i majke prisilno mobilisanih muškaraca.

Uprkos strogo nametnutim ograničenjima protesta u Rusiji, hiljade su potpisale peticije i okupile se na ulicama kako bi pozvale mobilisane muškarce da se vrate kući iz rata u Ukrajini.

Zvaničnicima se sada, kako se navodi, savetuje da “novcem ugase” proteste, koji je trebalo da se održe, navodno u Moskvi, Novosibirsku i Kabarovsku, ali su mnogi su zabranjeni. Takođe, vlasti u Sankt Peterburgu iskoristile su ograničenja protiv kovida kako bi zabranile skup, a masovna okupljanja zabranjena su do kraja godine u Putinovom rodnom gradu, preneo je Blic pisanje Dejli mejla i Njuzvika.

Rođaci vojnika, koji su aktivno tražili da se njihovi ljudi puste kući, objavili su apel na Telegram kanalu "Put kući" 27. novembra, a ranije ovog meseca, grupa je pozvala na masovne proteste zbog izveštaja da je vojnicima zabranjeno napuštanje vojske.

“Multinacionalni narode Rusije! Ovo je apel svima, tačnije molba za pomoć. Naša tragedija se odvija pred vašim očima, koju ne možemo sami da podnesemo!“, navodi se na početku poruke rodbine vojnika. U apelu se dodaje da je ruska javnost "izdana i istrebljena od strane našeg sopstvenog naroda".

"Nas su sj*bali, a i vi ste sje*ani. Sećamo se kako je predsednik obećao da rezervisti neće biti pozivani, da će zadatke u (Ukrajini) obavljati samo profesionalni dobrovoljci. A onda su naši najmiliji odvedeni u Ukrajinu. Obećanja su se pokazala kao prazna. Mnogi se nikada neće vratiti. Ispostavilo se da je mobilizacija strašna greška", dodala je ta grupa.

Izveštaj ISW navodi da su čelnici unutrašnjeg političkog bloka Kremlja okupili lokalne zvaničnike na seminaru u moskovskoj regiji i zadužili ih da održe izbore “što je moguće skromnije i tiše” kako ne bi bilo ‘nikakvih sumnji‘ o legitimnosti Putinove pobede.

Institut za proučavanje rata takođe je ukazao na Putinove komentare od 15. novembra, kada je rekao da će ruska vlada suzbiti svako strano ili domaće mešanje u izbore.

Ali, istraživači primećuju poteškoće u dobijanju pouzdanih i tačnih anketnih podataka, jer se mnogi Rusi boje posledica za suprotstavljanje Putinu - i suočavaju se s kaznama za kritikovanje rata.

Rusija je stalno pojačavala nadzor nad digitalnim platformama otkako su masovne demonstracije koordinisane onlajn 2011./12. Propisi su Rusiji dopuštali blokiranje veb stranica, čuvanje zapisa poziva i deljenje informacija sa bezbednosnim službama ako je potrebno, piše Dejli mejl.

Rusija je takođe pokušala da izvrši pritisak na Gugl, Epl i Fejsbuk da čuvaju korisničke podatke na ruskim serverima, ali bezuspešno. Onlajn cenzura i krivični progoni za objave i komentare na društvenim mrežama toliko su narasli da su srušili sve postojeće rekorde.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading