sunak i mixotakis
Foto: EPA/EPA-EFE/Filip Singer - EPA-EFE/Chris Ratcliffe / POOL

Riši Sunak povukao se sa sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u poslednjem trenutku. Britanski premijer je "spustio nogu" na zahtev da se Elginovi mermeri iz Britanskog muzeja vrate Grčkoj. 

Elginovi mermeri,takođe poznati kao Partenonski mermeri  predstavljaju kolekciju klasičnih grčkih mermernih skulptura napravljenih pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih pomoćnika.

Na sastanku je trebalo da bude reči o bezbednosti, trgovini i obostranim interesima, ali je Micotakis tokom vikenda nameravao da zaseda sa Sunakom u vezi sa spornim antičkim blagom, koje je iz Atine spasao lord Elgin u 19. veku, penose mediji.

Portparol grčkog premijera rekao je za Bi-Bi-Si da je "razočaran" što je sastanak otkazan "u 11 sati".

Kasnije je potvrđeno medijima da je premijer Sunak otkazao sastanak.

Podsetimo Riši Sunak je ranije rekao: „Kada bih vam rekao da ćete prepoloviti Mona Lizu, i imati pola u Luvru, a pola u Britanskom muzeju, da li mislite da bi vaši gledaoci na takav način cenili lepotu slike?“

Portparol Kancelarije grčkog premijera rekao je za Bi-Bi-Si: „Premijer je razočaran što je premijer Sunak otkazao njihov bilateralni sastanak danas u 11 sati. Grčka i Britanija imaju veoma duboku istoriju prijateljstva i saradnje, a grčka vlada je izuzetno iznenađena ovom odlukom.

On je dodao: „Premijer je sa nestrpljenjem očekivao razgovore o nizu tema od zajedničkog interesa, uključujući sukob Izraela i Gaze, sukob u Ukrajini, klimatske promene, kao i zajedničke izazove kao što su migracije, i naravno Partenoski mermeri. ."

Ali, iako je rečeno da je grčki premijer bio „iznerviran“, izvori bliski Sunaku jasno su rekli su da je Micotakisovo držanje povodom ovih skulptura onemogućilo sastanak, prenosi britanski Ekspres.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading