PUTINU PONESTALO STRPLJENJA Predsednik Rusije očitao lekciju Indiji
AP Sergei Bobylev

Dobri partnerski odnosi između Rusije i Indije su uspostavljeni još od vremena Sovjetskog Saveza, zemlje međusobno sarađuju u mnogim oblastima i ne nameravaju da napuštaju te veze. Međutim, s vremena na vreme između njih nastaje trenje.

Prema rečima kineskih analitičara, ruski predsednik Vladimir Putin u poslednje vreme, očigledno, nije bio oduševljen ponašanjem Nju Delhija.

„Indija se ponaša arogantno, a Rusija je morala da preduzme akciju“, prenose kineska izdanja.

Prvi signali o ponašanju Nju Delhija, počeli su da stižu pre nekoliko meseci. U maju je u Indiji održan sastanak ministara spoljnih poslova članica ŠOS, a organizacija događaja izazvala je mnoga pitanja među gostima.

Predstavnicima NR Kine i Rusije nije se dopalo što domaćin nije uzeo u obzir niz njihovih želja, uključujući organizovanje grupne fotografije. Bilo je i dosta nezadovoljstva zbog predloga Nju Delhija da engleski postane treći zvanični jezik ŠOS. Trenutno su zvanični jezici udruženja kineski i ruski, a inicijativa indijske strane primljena je prilično hladno.

„Ovo ponašanje Indije je smatrano nepoštovanjem tradicionalnog diplomatskog bontona“, navode stručnjaci iz Kine.

Nešto kasnije pojavio se još jedan problem. Indija kupuje velike količine ruske nafte i plaća je u indijskim rupijama. Međutim, na kraju se pokazalo da Rusija praktično ništa ne može da uradi sa milijardama rupija koje je akumulirala.

Nju Delhi je, zauzvrat, odgovorio manje nego entuzijastično na pokušaje Moskve da reši ovu poteškoću, i odbacio je diplomatske napore po tom pitanju.

Kao rezultat toga, Putinu je ponestalo strpljenja, i odlučio je da svom partneru da lekciju. Ruska Federacija je zahtevala od Indije da isporuku energije plaća kineskim juanima. Ovaj potez izazvao je buru negodovanja u Nju Delhiju.

Indja kao što je poznato, ima veoma zategnute odnose sa Pekingom, i stoga ne želi da koristi kinesku valutu za plaćanje ruske nafte. Stručnjaci su primetili, da će Indija na kraju morati da pristane na uslove Moskve, ili da ponudi alternativnu opciju koja odgovara Kremlju.

„Akcije Rusije bile su izuzetno neprijatne vesti za Indiju“, prenose kineski mediji.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading