Vino
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Vodeći proizvođači su Italija i Španija, koje su ukupnoj proizvodnji doprinele sa gotovo pet milijardi litara, što zajedno predstavlja 62 odsto ukupne proizvodnje.

Francuska je proizvela 3,4 milijarde litara, što čini petinu ukupne proizvodnje EU. Ostali proizvođači koji su premašili jedan odsto ukupnog iznosa u EU bili su Nemačka (četiri odsto), Portugal (iznad dva) i Mađarska (ispod dva procenta), pokazuju podaci Eurostat-a.

Članice EU izvezle su prošle godine 7,2 milijarde litara vina. Gotovo polovina (3,2 milijarde litara, 44 odsto) izvezena je u zemlje van Unije.

Najviše vina izvezeno je u Ujedinjeno Kraljevstvo (23 odsto izvoza van EU), zatim u SAD (22), Rusiju (devet) i Kanadu (šest procenata).

Italija je bila daleko najveći izvoznik vina, sa izvozom od 2,2 milijarde litara u 2022. što predstavlja 30 odsto izvoza vina članica EU.

Slede Španija (2,1 milijarda litara ili 29 odsto) i Francuska (1,4 milijarde litara, 19 odsto), pokazuju podaci Eurostat-a.

- Proizvodnja vina u svetu ove godine će biti najniža u poslednjih 60 godina zbog slabe berbe na južnoj hemisferi, kao i kod nekih proizvođača u Evropi -  saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

U svojoj preliminarnoj prognozi OIV navodi da će svetska proizvodnja vina u ovoj godini, ne računajući sokove i širu, biti između 241,7 i 246,6 miliona hektolitara (mhl), dok je srednja vrednost procenjena na 244,1 mhl.

- Ako se predviđanja obistine, globalna proizvodnja vina će biti za sedam odsto niža nego prošle godine i najniža od 1961. kada je u svetu proizvedeno 214 mhl - dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading