Ubistvo Marijane Jerković
Foto: Printscreen/jutjub/Hrvatska radiotelevizija

Tako je od medijskog zaborava otela tragičnu sudbinu 24-godišnjakinje. Dvadeset jednu godinu kasnije, njen ubica je i dalje na slobodi i pomno čuva svoju mračnu tajnu. Ko je i zašto prekinuo život devojke iz mog kraja?

Marijana je imala samo 24 godine, radila je kao sekretarica u jednoj splitskoj agenciji za promet nekretninama i studirala je na Pravnom fakultetu. Dvadeset godina osoba koja je zaklala tu devojku slobodno živi u anonimnosti i nosi svoju monstruoznu tajnu.

Možda njega - ili nju? - sretnemo se u autobusu, u bioskopu, možda kupuje hleb u našoj pekari, možda mu se deca i naša deca ljube, možda je ta osoba naš najbolji prijatelj, kome se, za razliku od njega, poveravamo i tražimo savet? Možda je mrtav? Ne znamo. Pravda za Marijanu nije zadovoljena, piše Slobodna Dalmacija.

Marijanu je neko tog ponedeljka popodne 21. januara 2002. na njenom radnom mestu prvo udario i onesvestio, potom davio i na kraju je usmrtio skalpelom za krojenje tepisona. Taj neko, možda i uz nečiju pomoć, ostatak dana i noć proveo je čisteći mesto zločina, ostavivši telo Marijane Jerković tamo, da leži u lokvi krvi. Kolega je pronašao njeno telo sledeće jutro kada je došao na posao.

Neshvatljivi propusti

Sledećeg jutra, njeno telo su pronašle njene kolege. Potom su stigli policajci, novinari, istražni tim, istražni sudija, sudski patolog... Tužno je nabrajati koliko je grešaka napravljeno tog jutra, a čudne, neobjašnjive stvari su se dešavale i kasnije, prenosi Slobodna Dalmacija. Tog jutra, 22. januara 2002. godine, policija nije preduzela propisane mere za obezbeđenje lica mesta, niti su vrata agencije nakon uviđaja po pravilima struke zapečaćena, a eventualno osumnjičeni, novinari, pa čak i mačke iz 2002. komšiluku, ušao i izašao iz kancelarije. Na taj način su se kontaminirali tragovi koje je za sobom ostavio ubica.

Od svih tragova – a bilo ih je malo – koji su kasnije pominjani, posebnu pažnju privukla je kap krvi pronađena na pantalonama Marijane Jerković. Ta kap je pripadala ženi, ali je taj trag, saznalo se nekoliko godina kasnije, bio pogrešan trag. Ta kap krvi dospela je na Marijaninu odeću prilikom predaje mrtvog tela u salu za obdukciju i pripadala je sasvim drugom 'slučaju'. Pojednostavljeno rečeno – sto za obdukciju nije bio besprekorno čist, pa je krv žrtve iz druge nezgode dospela na njene pantalone. Policija je nekoliko dana nakon ubistva zaplenila stvari iz agencije, ali je samo deset dana kasnije u kuhinji pronađen smrtonosni skalpel. Šta su policajci uopšte gledali?

Ali ni to nije sve. Jedna od osoba za koje je policija verovala da je na neki način umešana u ubistvo, čak ni sedam dana nakon zločina, odeća koju je osoba nosila 21. januara nije izuzeta. Štaviše, nije sačinjen čak ni zvaničan zapisnik o policijskom razgovoru sa tom osobom, a kamoli da je od njega uzeta zvanična izjava. Stan te osobe nije ni pretresen, a kada je posle nedelju dana neko u policiji pomislio da to ipak treba da se uradi, sva odeća je već bila oprana, a uz to i mogući dokazi.

Tajna mobilnih telefona

Zahtev policije da se dozvoli preduzimanje mera za praćenje i prisluškivanje osumnjičenih upućen je nadležnima, a posle izvesnog vremena je odbijen zbog formalnih propusta u podnesku. Među bizarnim i neshvatljivim detaljima u istrazi ubistva Marijane Jerković je i neverovatan podatak da je neko posle njene smrti koristio njen mobilni telefon. Nesrećnoj majci ubijene devojke nekoliko meseci posle sahrane stigao je račun od operatera iz kojeg je bilo jasno da mobilni telefon nije u ostavi, već u upotrebi. Za Marijanu od samog početka nije bilo pravde.

Ubistvo ove mlade devojke potreslo je Split, a godinama nakon zločina još je vladala gorčina zbog nerazjašnjenog zločina. Majka i dan danas ne može da se pomiri sa tim što njen ubica nije pronađen. "Nisam mogla zamisliti, nisam bila svesna da se to njoj dogodilo", rekla je majka. 

"Ona je bila mlada, umiljata, volela je decu, brata... Ja sam radila, bila sam na poslu i videla policajca da dolazi. Nisam uopšte sumnjala na to", rekla je majka. Ujak ubijene Marijane je takođe govorio u intervjuu i rekao da nikada u životu nije mogao ni da nasluti da će videti nešto tako jezivo. "Rez joj je bio od uha do uha...", rekao je ujak svojevremeno za HRT.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading