Nemačka
Foto: Alo/Shutterstock

Banka je navela da se odlučila na nesvakidašnji korak nakon što je primetila neobično nisku potražnju za gotovinom u svojim poslovnicama. Navodno je prošle godine imala prosečno dva klijenta po satu.

Odluka banke da zatvori sve svoje poslovnice u Nemačkoj, međutim, neće uticati na ponudu gotovine. Banka planira da kroz saradnju sa velikim trgovačkim lancima izađe u susret svojim klijentima koji će i dalje moći da podižu gotovinu, ali ne više u tipičnom bankarskom okruženju.

Drastičan potez postavlja još veće pitanje - može li ovo biti početak kraja ere gotovine? Stručnjaci kažu da bi i druge banke mogle da slede ovakav primer.

Zatvaranje svih poslovnica donosi ogromno finansijsko olakšanje. Studija koju je sproveo Mekinzi & Kompani pokazuje da snabdevanje poslovnica gotovinom košta banke oko dve milijarde evra godišnje - uključujući i troškove za oko 55.000 bankomata širom zemlje.

Promena takođe odražava promenu navika potrošača. Pametni telefoni i drugi digitalni načini plaćanja postaju sve popularniji. Potražnja za gotovinom je u padu i to posebno među mlađim kupcima.

Rajfajzen Hohtaunus banka bi mogla da preuzme važnu ulogu jer podstiče druge banke na zatvaranje tradicionalnih poslovnica u korist digitalnih i funkcionalnijih rešenja.

Banka je inače osnovana 1870. godine.

Sedište se nalazi u Bad Homburgu.

Prva faza novog zakona o imigraciji radne snage, podsetimo, stupile su na snagu, a te promene, koje su posledica ozbiljnog nedostatka stručnih radnika u Nemačkoj, donose pogodnosti i za građane Zapadnog Balkana.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading