"NEBO SE ZACRNILO" Jeziva scena iznad Zagreba, opšti rat galebova i vrana na nebu
Alo

Reč je o vrsti koju narod naziva morski galeb, koji voli da se hrani na smetlištu.

Činilo se da se nebo zacrnilo, opisali su svedoci nesvakidašnji događaj koji se dogodio u ponedeljak posle podne u naselju Gajevo, kod jezera Jarun.

Scena je bila slična sceni iz "Ptice" Alfreda Hičkoka. Veliko jato galebova je uz glasno škljocanje preletelo krovove, neki su se smestili na krovove kuća, što je zaprepastilo komšije. Bilo ih je toliko da su uplašili vrane koje su se tu naselile, pa je počela ljuta tuča između ptica.

- Toliko galebova u Zagrebu nikada nismo videli, niti smo čuli da ratuju s lokalnim vranama - kažu meštani. Zapitali su se otkud galebovi u Zagrebu, zašto napadaju vrane i kakav je mogući ishod takvog sukoba.

Iva Šoštarić, ornitolog i rukovodioc programa edukacije, volonterima i članovima udruženja Biom, rekla je da jata galebova, kaže, nisu neobična pojava u Zagrebu.

- Na Jakuševcu se hrane velika jata, posebno zimi kada u potrazi za hranom stignu na kopno, pa se često zadržavaju na različitim površinama u gradu. Reč je o galebovima koje narod naziva i morskim galebovima, ali nije isključeno da u jatu ima i rečnih, koji se gnezde i na kontinentu i u okolini Zagreba – objašnjava.

Galebovi su ušli u sukob sa lokalnim vranama.

- Vrane su teritorijalne životinje i verujem da ne gledaju blagonaklono na konkurenciju u vidu još jedne velike ptice, pa me sukob ne čudi. A pobediće onaj uporniji. Kada se brane, vrane imaju posebnu strategiju napada, dodaje.

- Strategija vrana je napad koji će uplašiti ili iznervirati neprijatelja. Ne mogu ništa drugo životinji koja je veća od njih, pa igraju na iritantne i zastrašujuće zvuke - objašnjava ornitolog.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading