Džo Bajden
Foto: Printscreen/Printscreen

Predsedniku SAD, 80, bila su potrebna uputstva za scenu od počasne garde Arlingtona nakon što je položio ceremonijalni venac, napravio nekoliko koraka u pogrešnom pravcu pre nego što mu je ukazano na mesto pored potpredsednice Kamale Haris.

Bajden je potom održao govor o "konačnoj žrtvi" američkih trupa, priznajući eskalaciju globalnih tenzija dok je hvalio kako "Amerikanci bdiju širom sveta, često uz veliku ličnu opasnost".

Bajdenu su se na nacionalnom groblju u Arlingtonu pridružili Kamala Haris, prva dama Džil Bajden i Dag Emhof na proslavi oružanih snaga.

Govoreći pred pripadnicima oružanih snaga i porodicama Zlatne zvezde, Bajden je počeo: "Ovde u Arlingtonu leže heroji koji su dali ono što je predsednik Linkoln nazvao "poslednjom punom merom odanosti".

"Oni nisu umrli samo u Getisburgu ili u Flandriji na plažama Normandije, već u planinama Avganistana, pustinjama Iraka u poslednjih 20 godina."

"Ovde su stotine grobova iz nedavnih sukoba. Stotine patriota dale su sve od sebe, a svaki od njih ostavio je porodicu koja svaki dan živi sa njihovim bolom i njihovim odsustvom."

Dodao je da su veterani "čelična kičma ove nacije" i ispričao poznate bitke u kojima su vojnici bili "povezani u lanac časti koji seže do naših dana osnivanja".

"Svako od njih je vezan svetom zakletvom da će podržavati i braniti. Ne mesto, ne ličnost, ne predsednik, već ideja, da se brani ideja koja se razlikuje od bilo koje druge u istoriji čovečanstva", rekao je on.

"Ta ideja su Sjedinjene Američke Države. „Rat i sukob, smrt i gubitak, nisu relikti naše američke istorije – oni su deo naše američke priče."

Dok je Bajden govorio, stotine propalestinskih demonstranata spustile su se na njegovu vilu u Delaveru da protestuju zbog podrške SAD Izraelu u sukobu na Bliskom istoku.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading