CRVENE LINIJE PEKINGA Zašto bi Kina mogla da započne rat zbog Tajvana i kako to preti SAD?
Foto: Shutterstock

Kina je spremna da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet, pa je povukla crvene linije za Sjedinjene Države u pogledu budućnosti Tajvana.

Nelson Vong , ekspert međunarodnog diskusionog kluba Valdai i potpredsjednik Šangajskog centra za strateške i međunarodne studije, izjavio je ovo u internet intervjuu za medije.

On je napomenuo da je rukovodstvo zemlje vrlo jasno iznijelo svoj stav po pitanju Tajvana. Prema njegovim riječima, Kina je uvijek pokušavala da postigne nacionalno ujedinjenje putem mira, bez upotrebe sile, piše Alo.me.

- Tajvan je dio Kine. Dakle, svaka zemlja koja ima diplomatske odnose sa nama mora da prizna politiku "Jedne Kine" - rekao je Vong.

Kineske crvene linije i tajvansko pitanje

Odgovarajući na pitanje o okolnostima pod kojima je moguć nasilni scenario u tajvanskom sukobu, Nelson Vong je naveo tri crvene linije za promjenu kursa Kine i upotrebu vojne sile.

– Kina je otvoreno povukla crvene linije. Ako spoljni igrači ipak odluče da ih pređu, onda ćemo se boriti i braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kaže Vong.

„Prva je da se spoljne sile miješaju u poslove Tajvana da odvoje ostrvo od matice, i to postaje nekontrolisano. Drugo: aktivnosti tajvanskih separatističkih grupa idu toliko daleko da ostrvo postaje de fakto nezavisno. Treće: separatističke grupe će preduzeti odlučnu akciju – na primjer, održavanje referenduma o nezavisnosti“, primetio je politikolog.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko se realizuje bilo koji od ova tri uslova, Kina će svakako upotrijebiti silu.

Nelson Vong je takođe naglasio da će, ako u svakom slučaju izbije rat, to biti rat Kine da zaštiti svoj teritorijalni integritet.

– Kina je potpuno uvjerena da će pobijediti svakog ko se usudi da izvrši invaziju. Nema sumnje u našu odlučnost, kategoričan je politikolog Vong.

Politikolog je dodao da zato kineske vlasti iznova šalju signale Sjedinjenim Državama: „Probudite se! Nikada nećete dobiti ovaj rat, zaboravite na to. Da li se usuđuješ da dođeš? Hoćeš da pokažemo mišiće?..”

Odnosi SAD i Kine pogoršavaju se zbog spora sa Tajvanom

Poslednjih godina situacija oko ostrva se pogoršala. Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana sve češće izvještava da Kina šalje stotine vojnih aviona i brodova na svoje obale. Istovremeno, ministarstvo je pozvalo na prekid „stalnog vojnog uznemiravanja“.

– Broj registrovanih borbenih aviona oko ostrva predstavlja ozbiljnu prijetnju Tajvanskom moreuzu i regionalnoj bezbjednosti, navodi Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana.

Istovremeno, SAD su postale jedan od glavnih partnera Tajvana. U julu je predsjednik Džo Bajden uputio vojnu pomoć Tajvanu preko Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država u iznosu od 345 miliona dolara. Pored toga, sredstva će se koristiti za obrazovanje i obuku za pomoć Tajvanu.

Kina je upozorila SAD da taj potez krši suverenitet i teritorijalni integritet Kine i šteti odnosima SAD i Kine. Zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova (MIP) Narodne Republike Kine, Mao Ning, napomenuo je da „niko ne bi trebalo da potcijeni snažnu odlučnost, volju i sposobnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet“.

– Isporuka američkog oružja Tajvanu ozbiljno krši princip „jedne Kine“, ozbiljno šteti suverenitetu i bezbjednosnim interesima Kine i uništava odnose Kine i SAD, rekao je Mao Ning, zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova NR Kine.

Kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp okrivio je aktuelnog američkog lidera za trenutnu situaciju oko Tajvana. On je naglasio da je uzrok zaoštravanja nesposobnost Džoa Bajdena. Prema riječima Donalda Trampa, Kina sumnja u profesionalizam sadašnjeg predsjednika i samim tim je izgubio poštovanje prema američkoj strani.

Džo Bajden je 7. avgusta 2023. godine potpisao Zakon o prvom trgovinskom sporazumu između SAD i Tajvana u 21. vijeku, koji proširuje sposobnost Kongresa da vodi trgovinske pregovore sa Tajvanom. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Bijelu kuću zbog ove odluke, ukazujući na protivrječnost principu „jedne Kine” i kršenje obećanja da će održavati samo neformalne kontakte sa ostrvom.

Osim toga, Kina je izrazila snažno nezadovoljstvo Sjedinjenim Državama nakon što je potpredsjednik Tajvana Laj Ćingde stigao u Njujork 13. avgusta. Kina je saopštila da Tajvan pokušava da pridobije podršku američkih vlasti po pitanju nezavisnosti, a one zauzvrat koriste Tajvan da obuzdaju Kinu.

Kina otkriva plan za produbljivanje integracije sa Tajvanom

Kina je u septembru predstavila plan za produbljivanje integracije između primorske provincije Fuđijan i Tajvana uoči predsjedničkih izbora na ostrvu zakazanih za 2024.

– Nastavićemo da podržavamo sprovođenje inicijative za produbljivanje sveobuhvatnog razvoja između dve strane Tajvanskog moreuza i jačanje osnove za mirno ujedinjenje, kaže Pan Ksianzhang, zamjenik direktora Kancelarije za poslove Tajvana Državnog savjeta Narodne Republike Kine.

Prema planu, vlasti obećavaju da će poboljšati uslove za tajvanske firme za poslovanje u Fudžijanu, produbiti industrijsku i finansijsku saradnju i podstaći tajvanske kompanije da se kotiraju na kineskim berzama.

Pored toga, vlada je obećala da će ohrabriti tajvanske radnike i njihove porodice da se nasele u Fudžijanu. Obećava da će proširiti programe socijalne zaštite kako bi Tajvancima olakšali život i rad u provinciji, uključujući kupovinu imovine.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država su počeli da se poboljšavaju

I pored neriješenog pitanja Tajvana, u razvoju odnosa SAD i Kine pojavio se pozitivan trend. Prema politikologu Nelsonu Vongu, američka strana je počela da shvata da je otišla predaleko. On je napomenuo da su zbog toga SAD nastavile da šalju visoke zvaničnike u Kinu poslednjih mjeseci, a kao odgovor na to je u Vašington došao kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

– Nadajmo se da će se tenzije između Kine i SAD moći pravilno rešiti, rekao je Ji.

Tokom posjete 26-28. oktobra, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa Džoom Bajdenom, njegovim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom .

Američki zvaničnici su saopštili da je tokom ovih kontakata iskazana obostrana spremnost da se dogovori sastanak lidera zemalja Džoa Bajdena i Si Đinpinga tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku u novembru ove godine.

Informaciju o sastanku potvrdila je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer. Ona je rekla da neće ulaziti u detalje sastanka, ali je istovremeno napomenula da se „predsjednik raduje susretu sa predsjedavajućim Sijem“.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading