"OVAJ ČOVEK MOGAO BI DA SPASI ČOVEČANSTVO" Veštačka inteligencija iznela predviđanje u slučaju hipotetičke katastrofe
Foto: Shutterstock

Britanski Dejli Star pitao je Guglov jezički model Bard koji bi čovek mogao da spase čovečanstvo ako bi se svet završio u narednih 20 godina, i za to je postojao samo jedan odgovor

Tehnološkog milijardera Ilona Maska veštačka inteligencija je nazvala „spasiteljem čovečanstva“ ukoliko bi se čovečanstvo našlo na ivici izumiranja.

Sa dva rata u toku, i svetom koji se nalazi u dobu apsolutnog uništenja, mnogi traže spasioca. Tako se Dejli obratio guglovom softveru za jezički model na bazi veštačke inteligencije pod nazivom Bard da otkrije ko bi mogao da nas spase.

I postojao je samo jedan odgovor... Ilon Mask.

Kada su progam konkretno pitali ko bi spasio čovečanstvo ako je na ivici izumiranja, dobili su obaj odgovor:

- Ako će čovečanstvo biti spaseno od izumiranja u narednih 20 godina, izabrao bih Ilona Maska kao osobu koja će najverovatnije to učiniti. Mask je vizionar preduzetnik koji ima iskustva sa uspehom u razvoju novih tehnologija i poslovanja. On je takođe snažan zagovornik rešavanja egzistencijalnih pretnji čovečanstvu, kao što su klimatske promene i veštačka inteligencija.

Veštačka inteligencija je objasnila da postoje tri razloga zašto bi Mask bio dobar spasilac, na osnovu njegovih komentara i ponašanja – istraživanje svemira, obnovljiva energija i veštačka inteligencija.

Prvi razlog potiče od njegove sopstvene kompanije "Spejs iks" koja razvija tehnologije koje bi ljudima mogle omogućiti kolonizaciju drugih planeta, dajući čovečanstvu „rezervni plan“ u slučaju da Zemlja postane nenastanjiva.

Isto se može reći i za Maskovu kompaniju Tesla koja je, „lider u razvoju i proizvodnji električnih vozila i solarnih panela“.

Nastavilo se: „Ove tehnologije mogu pomoći da se smanji naše oslanjanje na fosilna goriva i ublaže efekti klimatskih promena. Mask je takođe suosnivač OpenAI, neprofitne istraživačke laboratorije koja radi na razvoju bezbedne i korisne veštačke inteligencije. Ovo istraživanje je od suštinskog značaja da bi se osiguralo da veštačka inteligencija ne predstavlja egzistencijalnu pretnju čovečanstvu. Pored svog rada na ovim specifičnim projektima, Mask je takođe moćan glas za čovečanstvo. Ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama i poznat je po svojim otvorenim stavovima o važnim pitanjima. Mogao je da iskoristi svoju platformu da podigne svest o egzistencijalnim pretnjama i inspiriše ljude da preduzmu akciju.


I konačno, Bard je pokupio jedan vrlo specifičan citat za koji tvrdi da je iz Maskove prošlosti i koji prenosi njegova osećanja o budućnosti čovečanstva.

Međutim, kada je Dejli Star pokušao da potvrdi citat, nije mogao to da uradi, pa ovo uzmite sa rezervom.

Citat kaže: „Nalazimo se u veoma kritičnom trenutku u istoriji čovečanstva. Imamo potencijal da stvorimo divnu budućnost za sebe, ili bismo mogli sami sebe da uništimo. Mislim da je važno fokusirati se na pozitivno i raditi na stvaranju bolje budućnosti za sve.”

Ali, kao i sa svime što je vezano za veštačku inteligenciju, sve ovo je upozorio uz upozorenje da „nema garancije da će Mask uspeti da spasi čovečanstvo od izumiranja“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading