NAŠAO NEOBIČNU MASKU NA TAVANU I PRODAO JE ZA 150 EVRA Ubrzo je usledio "HLADAN TUŠ": Predmet završio na aukciji i prodat po neverovatnoj ceni (FOTO)
Foto: Shutterstock

Penzionisani francuski par koji je prodao afričku masku trgovcu polovnom robom za 150 evra, na sudu traži deo prihoda nakon što je predmet na aukciji dostigao cenu od 4,2 miliona evra.

Slučaj maske sa tavana pokrenuo je brojna pitanja o afričkom kulturnom nasleđu koje je opljačkala kolonijalna Francuska i aktivisti insistiraju da redak se artefakt, umesto da ode kod novog vlasnika, vrati Gabonu.

Neimenovani par, za koji je objavljeno samo da imaju 88 i 81 godinu, te da je nastanjen u departmanu Er i Loar, jugozapadno od Pariza, odlučio je da proda kuću za odmor u Garu, na jugu Francuske, zbog čega je i tavan morao da bude raščišćen.

 

 

Kontaktirali su trgovca polovnom robom koji je kupio nekoliko predmeta, uključujući drvenu masku, koja je sakupljala prašinu u potkrovlju.

Maska je pripadala dedi vlasnika kuće, koji je u kolonijalno vreme bio guverner u Africi, prenosi "RTS".

Šest meseci kasnije, vremešni supružnici su „skoro pali sa stolice“ kada su pročitali vest o aukciji u Monpeljeu na kojoj se prodaje retka i vredna maska iz 19. veka koja je delo naroda Fang iz Gabona.

Prepoznali su masku na fotografiji. Prepoznatljiv stil izrade opisan je kao inspirativan za umetnike Pabla Pikasa i Amedea Modiljanija, a za masku je bilo navedeno da je jedna od svega dvanaestak sličnih u svetu.

U aukcijskom katalogu je objašnjeno kako je masku nabavio čovekov rođak, „francuski kolonijalni guverner Rene-Viktor Edvard Moris Furnije (1873-1931), oko 1917. godine, pod nepoznatim okolnostima, verovatno tokom turneje u Gabonu”.

Prodaja je uzbunila stručne umetničke krugove, a jedan zvaničnik aukcijske kuće rekao je za francusku TV: „Ova vrsta maske je čak ređa od slike Leonarda da Vinčija – znamo za 22 slike velikog majstora, ali znamo samo za 10 do 12 maski koje su napravili različiti majstori naroda Fang u Gabonu“.

Na aukciji, u martu 2022, maska je prvobitno procenjena na oko 300.000 evra, ali ju je za 4,2 miliona evra dobio neimenovani kupac koji je u licitaciji učestvovao preko telefona.

Članovi gabonske zajednice na jugu Francuske prisustvovali su aukciji u znak protesta, rekavši da maska nikada nije trebalo ni da bude u ponudi licitacije i da mora biti vraćena u Gabon.

Slučaj penzionisanog para predstavljen je pred sudom u gradiću Aleu u utorak, a advokati para tvrdili su da bi s pravom trebalo da dobiju zaradu od aukcije nakon što su masku predali prodavcu za nepravednu cenu od 150 evra.

„Čovek mora biti pošten; moji klijenti nikada ne bi masku prodali po toj ceni da su znali da je reč o izuzetno retkom predmetu“, rekao je francuskim medijima u oktobru advokat para Frederik Mansa Žafre.

Solanž Bizu, iz udruženja "Collectif Gabon Occitanie", koja je prisustvovala aukciji sa ostalim članovima gabonske zajednice, bila je u utorak i na sudu.

 

 

„Ta maska je ukradena u kolonijalna vremena. Sva ova umetnička dela – a toliko ih vidimo u muzejima – su oduzeta, a ljudima koji su ih napravili rečeno je da su đavolja dela i da umesto toga treba da veruju u Bibliju. I od tog trenutka, ovi artefakti su se pojavili u Evropi, čineći još bogatijim ljude koji su decenijama zarađivali na njima i njihovom radu“, rekla je Solanž Bizu.

„Danas se ovaj sudski spor odnosi na unuke guvernera protiv trgovca polovnom robom. Ali niko od njih nije legitiman naslednik ove maske. Ono što želimo je restitucija ove maske, to jest vraćanje Gabonu. Ova maska ima dušu, služila je za uspostavljanje pravde u našim selima. Na sudu se raspravljalo o moralu, ali šta je sa moralom pljačke umetničkih dela i našeg dostojanstva? Gde je tu moralnost?“, istakla je Bizuova.

Sudska odluka o tome da li deo prihoda treba da pripadne bračnom paru očekuje se u decembru.

Francuski predsednik Emanuel Makron je posle svojih prvih izbora 2017. godine pozvao na restituciju umetničkih dela iz francuskih muzejskih kolekcija, rekavši: „Ne mogu da prihvatim da se veliki deo kulturnog nasleđa nekoliko afričkih zemalja nalazi u Francuskoj“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading