LAVROV SA AMBASADORIMA LIGE ARAPSKIH DRŽAVA Moskva za prekid vatre u Pojasu Gaze
EPA

„Lavrov je potvrdio principijelni stav Rusije u korist što skorijeg prekida vatre, osiguravanja bezbednosti civila, poštovanja normi međunarodnog prava, otvaranja humanitarnih koridora, organizovanja evakuacije iz Pojasa Gaze i oslobađanja talaca. Ministar je informisao ambasadore o koracima koje preduzima naša zemlja u Savetu bezbednosti UN u cilju obustavljanja krvoprolića i prebacivanja pitanja na polje diplomatskih napora“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Na sastanku je konstatovano da je rešavanje ovog pitanja moguće samo uz poštovanje principa „dve države“, odnosno formiranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. Godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu koja bi funkcionisala u miru i bezbednosti sa Izraelom.

Šefovi diplomatskih misija arapskih država i predstavnici Lige arapskih država su istakli značaj napora Rusije u cilju deeskalacije situacije i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.

„Visoko su ocenjeni i napori predsednika Egipta Abdela Fatiha el Sisija kako bi se stanovništvu Gaze pružila humanitarna pomoć, kao i zbog organizacija samita u Kairu 21. oktobra“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading