PENTAGON RAZVIJA NOVU VRSTU NUKLEARNE BOMBE
Foto: Shutterstock

Američko ministarstvo odbrane objavilo je da će razviti novu verziju nuklearne bombe B61 sa 24 puta većom razornom snagom od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata.

Pentagon je u saopštenju za javnost otkrio da će tražiti odobrenje i finansiranje od Kongresa za razvoj oružja. Prema podacima koji prate saopštenje, bomba, nazvana B61-13, imaće sličan učinak kao B61-7, koju namerava da zameni.

B61-7 ima maksimalan prinos od 360 kilotona, što je čini 24 puta snažnijim od "Malog dečaka", bombe od 15 kilotona koja je sravnila Hirošimu sa zemljom.

B61-7 nije najmoćnije nuklearno oružje u američkom arsenalu. Ta titula pripada B83, termonuklearnoj gravitacionoj bombi sa prinosom od 1,2 megatona TNT-a. B83 je zamenio još moćniji B53, koji je imao snagu od 9 megatona i "penzionisan" je 2011.

Najmoćniju nuklearnu bombu ikada testiranu, međutim, napravio je Sovjetski Savez. Detonirana 1961. godine, "Car Bomba" je imala procenjeni prinos od 58 megatona, što je ekvivalentno više od 1.500 bombi za Hirošimu.

"Današnja najava odražava promenljivo bezbednosno okruženje i rastuće pretnje potencijalnih protivnika", naveo je u saopštenju pomoćnik ministra odbrane za svemir Džon Plam.

"Sjedinjene Države imaju odgovornost da nastave da procenjuju i primenjuju kapacitete koje su nam potrebne da verodostojno odvratimo i, ako je potrebno, odgovorimo na strateške napade i uverimo naše saveznike."

Saopštenje je usledilo manje od dve nedelje nakon što su SAD izvele podzemnu eksploziju na poligonu za nuklearno testiranje u Nevadi, prvu od ranih 1990-ih.

Eksplozija se dogodila samo nekoliko sati nakon što je ruska Državna duma, donji dom parlamenta, usvojila nacrt zakona o povlačenju ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT) iz 1996. godine.

SAD nikada nisu ratifikovale taj sporazum.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva slediti njihov primer, ako SAD nastave nuklearna testiranja, za šta veruje da bi to mogle da urade kao deo modernizacije svog arsenala.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading