ORBAN NABAVIO MOĆNO ORUŽJE Mađarskoj isporučen raketni sistem vredan milijardu dolara
Alo

Sa tom isporukom, Budimpešta nastavlja proces modernizacije i zamene postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porekla.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ugovor za nabavku tog PVO sistema i pratećih raketa vredan je milijardu dolara i potpisan je u novembru 2020. godine.

Reč je o sistemu koji su zajedno razvili norveški "Kongsberg" i Američki "Rejtion" za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva.

Mađarska će tim sistemom zameniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porekla Kub (SA-6). Korisnik NASAMS-a biće 205. raketni PVO u Đeru.

"Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je poslednja reč tehnologije... To je jedna od novih dragocenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju", rekao je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički i dodao da su ruska invazija na Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob primeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.

Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovina 62 rakete za potrebe PVO sistema NASAMS za koje se očekuje da će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letelica, helikoptera i aviona.

Reč je o američkoj aktivno samonavođenoj raketi "ispali i zaboravi" kakvu koriste borbeni avioni, uključujući mađarski gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.

Taj sistem koristi više država sveta, uključujuči SAD, Australiju, Čile, Španiju, Litvaniju i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.

Prema navodima proizvođača, taj PVO sistem je namenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja.

Pored raketa srednjeg dometa, može da koristi i rakete malog dometa.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading