si i putin
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Tokom vikenda na Malti su, bilo lično ili onlajn, bili prisutni predstavnici 66 zemalja, 20 zemalja više nego na prethodnom takvom sastanku u Džedi (Saudijska Arabija) u avgustu. Pregovori ne uključuju Rusiju, prenosi RTS.

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Mikola Točicki rekao je da se razgovaralo o pet od 10 tačaka formule koju je izneo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prošle godine: Nuklearna sigurnost, sigurnost hrane, energetika, oslobađanje zatvorenika i deportovanih lica i teritorijalni integritet.

Zamenik ministra je rekao da na napore Ukrajine da pridobije
zemlje "globalnog juga" nisu uticale razlike u stavovima, kada je reč o sukobu Izrael-Hamas, iako je zbog toga teže usmeriti pažnju na Ukrajinu.

Točicki je potvrdio da Kina nije prisustvovala sastanku na Malti, uprkos naporima Ukrajine da natera Peking da pošalje predstavnika.

"Razlozi mi nisu poznati, koliko se sećam u Džedi je kineski predstavnik Li Hui rekao da planira da prisustvuje", rekao je Toćicki i dodao da Ukrajina ima "politiku otvorenih vrata za Kinu ili bilo koju drugu zemlju koja će prisustvovati budućim samitima".

Točicki je rekao i da Ukrajina ima za cilj održavanje globalnog "mirovnog samita“ svetskih lidera ove godine, a kojem bi prisustvovali šefovi država i vlada, javlja Rojters.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading