Daunov sindrom
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Miša se rodio sa Daunovim sindromom, a njegova majka nije mogla da se nosi s tim pa ih je napustila. Evgeni je dečaka odlučio da odgaja sam. Ovaj mladi otac odlučio je da svoju priču podeli s javnosti kako bi, kaže, pokazao svetu koliko su deca s ovakvom dijagnozom divna, ali i kako bi motivisao druge roditelje da nikada ne odustaju već skupe hrabrost i suoče se sa izazovima, posebno kada su njihova deca u pitanju.

Evgeni smatra da je edukacija izuzetno važna jer, neznanje vodi strahu i predrasudama, ali i drastičnim potezima kakav je napravila njegova sad bivša supruga kada ih je ostavila.

"Trenutak sreće nakon njegovog rođenja trajao je tačno jedan minutu i 39 sekundi kada nam je lekar rekao: "Bojim se da vaša beba ima Daunov sindrom". Nisam znao šta da uradim, ali smatrao sam kako je moj zadatak u tom trenutku da isključim emocije i podržim suprugu jer sam verovao da će joj biti teško - prisetio se i dodao da su potvrdu dijagnoze čekali nekoliko dana, pišu hrvatski mediji.

"Nisam znao ništa o dijagnozi svog sina"

Koliko god je odlučio da bude jak, emocije su ga preplavile. Izašao je iz bolnice i zaplakao.

"Nisam dugo plakao, ali kasnije su me te suze postidele. U mom se životu, uostalom, ništa nije promenilo. Sve se dogodilo kako smo planirali, rodio mi se sin" - nastavio je.

Iste večeri je seo za kompjuter i saznao puno toga o ovoj dijagnozi.

"Nisam znao ništa o dijagnozi svog sina. Setio sam se samo strašne fotografije iz udžbenika iz biologije. Otišao sam na internet i istraživao. Saznao sam da su u Evropi ljudi s Daunovim sindromom dobro socijalizovani, mogu samostalno da žive i rade" - priča ovaj hrabri otac.

Kaže da to saznanje nije uticalo na njegovu odluku jer je odmah znao da nikada ne bi mogao da napusti svoje dete, ali njegova supruga nije bila spremna za ovu vrstu odgovornosti.

"Ni u jednom trenutku nisam pomislio da ostavim sina u sirotištu, to bi bilo zaista nehumano. Supruga i ja smo se ubrzo razdvojili, a ja sam započeo svoj novi život kao samohrani otac "sunčanom" detetu - dodao je.

Naglašava da se ne smatra nikakvim herojem, kako ga neki nazivaju, već mu je bilo sasvim normalno i prirodno da ostane uz sina kojem je i te kako potreban. Kaže da Mišu odgaja najbolje što zna i ume.

"Svojim primerom želim da nadahnem one ljude koji su ili će biti u istoj situaciji kao i ja. Želim da im poručim: "Ne bojte se! Sve će biti u redu!" - zaključio je.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading