Kfar Aza
Foto: EPA/EPA-EFE/ATEF SAFADI

- Nemaju šanse da eliminišu Hamas, a u međuvremenu će Izraelci trpeti velike gubitke i pogled sveta na njih će biti još više pogoršan - kazao je Miršajmer za Judging Freedom.

On je ukazao i na mogućnost da se u sve umešaju i Hezbolah i Iran.

- Sve su to loše vesti za Izraelce, a takođe su loše vesti i za Amerikance - kazao je profesor.

Džefri Saks: Izrael na putu koji vodi ka direktnom sukobu sa ostatkom sveta

Izrael je u direktnom sukobu ne samo sa ostatkom sveta, već i sa politikom SAD, rekao je profesor Univerziteta Kolumbija Džefri Saks u intervjuu za Judging Freedom.

Prema njegovim rečima, izraelske vlasti sada prave istu grešku koju je Vašington više puta činio ranije, kada nije poslušao razumne savete drugih zemalja i uradio je ono što je smatrao potrebnim.

- Na kraju dana, opet, pored svih drugih problema imamo ozbiljan problem, a to je aktuelna vlada u Izraelu je potpuno protiv političkog rešenja za koje se ostatak sveta slaže da je neophodno i koje je više puta dobijalo podršku UN. Njegova suština je koegzistencija države Palestine rame uz rame sa Izraelom. Izraelska vlada jednostavno ne može da dozvoli da se to dogodi. Tako je bilo i pre 7. oktobra – i tako stvari stoje. To znači da je Izrael na putu koji vodi ka direktnom sukobu sa ostatkom sveta, čak i sa politikom Sjedinjenih Država po ovom pitanju kazao je Saks.

Portparol IDF: Vojska napreduje kroz faze rata, snage i dalje na terenu

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari, kaže da vojska "napreduje kroz faze rata“ u Gazi, a kopnene snage izvode operacije u Pojasu.

Pešadijske, oklopne, inženjerijske i artiljerijske snage koje učestvuju u akciji, prati jaka podrška iz vazduha“, kaže Hagari, napominjući da su "snage i dalje na terenu i nastavljaju borbu“.

O dvojici komandanta Hamasa koji su poginuli u izraelskim vazdušnim napadima tokom noći, šefu vazduhoplovnih snaga i komandantu pomorskih snaga Hamasa, Hagari kaže da „njihovo eliminisanje donosi dobar napredak u fazama rata i pomaže snagama da se bore protiv slabijeg neprijatelja“.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading