Avion leti
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

J-11 prišao je na samo 4 metra od B-52H, za dlaku izbegavši sudar.

Pacifička komanda je saopštila da je pilot J-11 Narodne Republike Kine 24. oktobra 2023. izveo nebezbedno presretanje B-52, koji je zakonito izvodio rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru. Pilot kineskog aviona leteo je na nebezbedan i neprofesionalan način, dovodeći oba aviona u opasnost od sudara.

Ovaj incident predstavlja najnoviji primer onoga što je Ministarstvo odbrane opisalo u Izveštaju o vojnoj moći Kine za 2023. kao „nebezbedno, neprofesionalno i drugo ponašanje koje nastoji da utiče na sposobnost SAD i drugih nacija da bezbedno vode operacije tamo gde to međunarodno pravo dozvoljava“.

Južna Koreja i SAD započele su zajedničke vojne vežbe u kojima je učestvovao najmanje jedan američki bombarder B-52H sa nuklearnim punjenjem. Ova vest možda ukazuje na posebnu pažnju koju treba obratiti na aktivnosti B-52H u regionu.

J-11 je kineski borbeni avion, koji je zapravo varijacija sovjetskog lovca Su-27. Kina je kupila prava za proizvodnju Su-27 od Sovjetskog Saveza devedesetih godina prošlog veka i počela je da ga proizvodi kao J-11 za svoje potrebe. Ovaj avion je deo čuvene porodice lovaca Su-27, koji su poznati po svojoj agilnosti i borbenim mogućnostima.

Kina je razvila nekoliko verzija J-11, uključujući J-11B i J-11D, koje su modernizovane verzije osnovnog modela. J-11B je poboljšana verzija Su-27 sa dodatnim elektronskim sistemima i naoružanjem, dok je J-11D još moderniji model koji uključuje naprednu avioniku, radar i druge sisteme. Ovi avioni se koriste kao glavni borbeni avioni Kineskog ratnog vazduhoplovstva.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading