Branimir Glavaš
Foto: AP/FOTO HINA/ DARIO GRZELJ (STF)

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubijanje i nečovečno postupanje prema civilima - šest muškaraca i jednoj ženi koji su odvođeni i ubijeni na Dravi - Branimir Glavaš osuđen je na sedam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na četiri godine, a Dino Kontić je dobio tri godine kao i Zdravko Dragić.

Nepravosnažnu presudu bivšem političaru koji je najpre bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku i njegovim suoptuženicima objavio je predsednik sudskog veća Dražen Kevrić.

"Predsedniče moram li ja ovo slušati?", prekinuo je izlaganje sudije Kevrića u jednom trenutku Glavaš. - Ne morate, rekao je sudija.

Nakon toga je Glavaš ustao i rekao "sram Vas bilo, nabijem na k**ac Vas i Vaš sud" i izišao iz sudnice.

Iako je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora, Glavaš, suprotno dosadašnjoj praksi za osuđenike koji su dobili kazne od pet godina zatvora i više, nije odmah odveden u pritvor. Naime, istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio više od 5,5 godina kazne.

Glavaš i Getoš Magdić bili su na izricanju presude koju je objavio sudija Dražen Kevrić, ali Kontić i Dragić nisu se pojavili u sudnici.

Nekadašnji zapovednik obrane Osijeka i njegovi suoptuženici ponovili su na početku "poslednje runde" ponovljenog suđenja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmenjena zbog smrti dvojice optuženika - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading