danijel živković
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

U rešenju Ministarstva pravde navedeno je da bi izručenje ovog osumnjičnog privremenim kosovskim institucijama predstavljalo povredu člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Odluka ministra pravde Marka Kovača kojom je odbio zahtev takozvanog Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića radi gonjenja za krivično delo, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, ni pravno ni politički nije dobra. To je saopštio Medija centar DPS Crne Gore.

– Ukazujemo da je kao razlog za takvu odluku Kovač naveo kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i sumnju da Vukotić može biti politički gonjen. Takvo pravno tumačenje ni u kom slučaju ne stoji, pre svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i doneo odluku o izručenju Vukotića. Drugi razlog zbog kojeg Kovač nije smeo doneti ovakvu odluku jeste sama težina krivičnog dela. Podsećamo da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ekstradicija se može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom – navode u saopštenju.

Dodaju da kada izrečeno uzmu u obzir, a poznajući podaničku poziciju Vlade Crne Gore i njenih ministara, zaključak je da je Kovač doneo političku odluku, zasnovanu na tehničkom sprovođenje direktive koju je dobio iz Beograda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lutvo

27.10.2023 13:09

Kako možeš biti ratni zločinac, braneći svoju zemlju, na svojoj teritoriji? Kosovo i Metohija je Srbija! Šiptari su zločinci i agresori.