BIVŠI BORAC VAGNERA POSETIO SOPSTVENI GROB  Njegovoj porodici isplaćen novac, ali jedna stvar ga je posebno iznenadila
Foto: Printscreen/Printscreen

Bivši borac Vagnera proglašen je poginulim u borbama u Ukrajini, pa posetio sopstveni grob u Rusiji, pošto je njegova porodica dobila novac za njegovu "smrt".

Četrdesetčetvorogodišnji Sergej K., bivši zatvorenik iz Burjatije, jedne od ruskih etničkih manjinskih republika koja se graniči sa Mongolijom, regrutovan je u redove plaćenika i ranjen je na linijama fronta u Ukrajini u aprilu, navodi portal MK.ru

Vagner je regrutovao desetine hiljada bivših zatvorenika, čak i kada ga je vodio pokojni šef Jevgenij Prigožin.

Igrao je važnu ulogu u regrutovanju boraca za ruske operacije u Ukrajini, nudeći muškarcima zatvorenicima smanjene kazne i novčane podsticaje u zamenu za šest meseci služenja vojnog roka.

Prošlog decembra Vladimir Osečkin, ruski aktivista za ljudska prava koji je intervjuisao bivše vagnerovaca, rekao je za Njuzvik da je čak 30.000 zatvorenika regrutovano iz zatvora i raspoređeno u Ukrajinu.

Povodom ovog slučaja, MK.ru navodi da je Sergejeva porodica, dok je bila na lečenju u bolnici, pogrešno obaveštena da je on ubijen u Luganskoj oblasti Ukrajine.

Kući je donet kovčeg, a njegovoj porodici je uručena umrlica. Sergejev advokat Andrej Kibirev tvrdi da Vagnerov borac nije stupio u kontakt sa svojom porodicom dok je bio u bolnici, uz obrazloženje da nije želeo da ih "uznemiri". U julu je pozvao jednu od svojih sestara, koja je "došla u stanje šoka", rekao je Kibirev.

Medicinska sestra je navodno rekla Sergeju da su ga "sahranili" pre 40 dana. Njegovoj porodici je takođe isplaćeno skoro 6 miliona rubalja (oko 61.000 evra) kao odšteta za njegovu "smrt".

 "Nije očekivao da će biti tako dobro sahranjen"

Advokat je rekao da Sergej "pokušava da se odnosi prema situaciji sa humorom". Nedavno je posetio svoj grob, kaže da nije očekivao da će biti tako dobro sahranjen", dodao je Kibirev.

19. oktobra Sergejeva potvrda o smrti je poništena nakon što je Okružni sud u Republici Burjatiji razgovarao sa njegovom porodicom i utvrdio da se njegovi otisci prstiju poklapaju sa onim koji se čuvaju u vladinoj bazi podataka, prenosi B92.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading