Tuneli Hamasa
Foto: Profimedia/Profimedia

Piše: Petar Milosavljević

Pod šifrovanim nazivom „Operacija ‘Gvozdeni mačevi’“ vojna kampanja po svojoj žestini neće moći da se poredi sa bilo čim drugim što je Izrael sproveo u Gazi dosad, reklo je osam regionalnih i zapadnih zvaničnika koji nisu želeli da budu imenovani.

„Invazija tek treba da počne, a već su hiljade ljudi stradale u bombardovanjima, među njima i mnogo dece. Izrael nema završni plan za Gazu. Njihova strategija je da bace hiljade bombi, unište sve i uđu, ali šta onda? Nemaju izlaznu strategiju za dan posle“, rekao je jedan regionalni bezbednosni izvor.

Ovo je četvrti sukob Izraela i Hamasa

Izrael se, podseća Rojters, borio u tri prethodna sukoba sa Hamasom, 2008-9, 2012. i 2014. godine, ali za razliku od sada, izraelski lideri nikada ranije nisu obećali da će potpuno uništiti Hamas.

„Oni su te akcije nazivali ‘košenjem trave’ i na taj način posprdno opisivali vojnu snagu Hamasa. Međutim, sada se suočavaju s ozbiljnom silom, naročito ako se u borbu uključi i Hezbolah, teroristička organizacija sa neuporedivo jačom borbenom moći od Hamasa, koju snažno podržava Iran“, rekao je jedan američki zvaničnik.

Neposredna izraelska strategija jeste da se uništi infrastruktura Gaze, čak i po cenu velikog broja poginulih civila, potisne narod enklave prema egipatskoj granici i krene tenkovima i artiljerijom na Hamas. Ali, zasad nerešiv problem je lavirint podzemnih tunela koje je Hamas izgradio.

„Cela Gaza je zapravo podzemni grad tunela, prema kojima tuneli u Vijetnamu koje su napravili pripadnici Vijetkonga za borbu protiv američkih trupa izgledaju kao dečja igraonica. Izrael teško može da uništi Hamas tenkovima i bombardovanjem iz vazduha. Njihove elitne Al-kasam brigade već su kao ‘dobrodošlicu’ postavile brojne protivtenkovske mine i teško uočljive eksplozivne naprave“, tvrdi jedan zapadni vojni zvaničnik.

Šta će biti posle?

„Neki od savetnika predsednika SAD Džozefa Bajdena smatraju da bi Izrael, iako je u stanju da nanese trajnu štetu Hamasu, prvo morao da formuliše izlaznu strategiju. Putovanja državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina u Izrael naglasila su potrebu da se vlada u Jerusalimu fokusira na posleratni plan za Gazu. Mnogi zvaničnici arapskih zemalja koji ne podržavaju Hamas takođe su uznemireni zato što Izrael nije postavio jasan plan za budućnost palestinske enklave u kojoj živi 2,3 miliona ljudi. Vašington vidi male šanse da Izrael zadrži bilo koju teritoriju Gaze ili da je ponovo okupira. Verovatniji scenario je da izraelske snage ubiju ili zarobe što više pripadnika Hamasa, dignu u vazduh tunele i raketne radionice, a zatim proglase pobedu i odu odatle“, zaključuje Rojters.

Vašington traži odlaganje ofanzive

Vašington je savetovao Izrael da odloži kopnenu operaciju na Pojas Gaze kako bi dobio vreme za pregovore o oslobađanju 212 talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas i omogućio veću pomoć palestinskim civilima, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na američke zvaničnike. List navodi da SAD žele više vremena da se pripreme za moguće napade grupa koje podržava Iran na američke interese. Portparol izraelske vojske Džo Kornikus juče je rekao da će kopnene trupe napasti Gazu, osim ako se Hamas bezuslovno ne preda". „Ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, vratio sve naše taoce i predao se bezuslovno, rat bi se odmah završio“, rekao je Kornikus.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading