Putin
Foto: Printscreen/Društvene mreže/X

Putin je nedavno nipodaštavanje Šredera u javnosti nazvao sramnim činom i upozorio nemačke vlasti na posledice ignorisanja bivšeg kancelara.

Šrederu, podsetimo, nije bilo dozvoljeno da sedi pored sadašnjeg kancelara Olafa Šolca i predsednika Franka-Valtera Štajnmajera na ceremoniji povodom 33. godišnjice ujedinjenja Nemačke u Hamburgu. Vladina protokolarna služba navodno je insistirala i da Šreder nipošto ne završi u istom kadru sa kancelarom i predsednikom.

Putin je komentarišući incident podsetio na nedavnu situaciju u kanadskom parlamentu kad su poslanici odali počast veteranu SS jedinice.

- Dakle, želim da kažem, što se više udaljavate od Šredera, to se više približavate Entoniju Rotu, šefu kanadskog parlamenta koji je simpatizer nacista - rekao je Putin.

Ruski lider je komentar zatim ponovio i na nemačkom.

- Kazaću to i na nemačkom kako bi me čuli - rekao je Putin i izrazio uverenje da u Nemačkoj ima "mnogo pristojnih ljudi" i da će biti saslušan.

Šreder inače nije pozvan ni na godišnjicu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) čiji je član. Povod je navodno bila poseta bivšeg kancelara ruskoj ambasadi 9. maja.

List Bild je takođe ogorčen zbog Šrederovog pojavljivanja na svečanom prijemu koji je organizovala ambasada Rusije povodom 78. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Novinari su prisustvo bivšeg kancelara na događaju opisali kao proslavu u lošem društvu.

ŠREDER SE NE ODRIČE PRIJATELJSTVA SA PUTINOM

Kritike na račun Šredera nastale su između ostalog i zbog njegovog prijateljstva sa Putinom. Bivši nemački kancelar priznao je da je prijatelj sa ruskim predsednikom i naglasio da to neće negirati uprkos napadima. Šreder je priznao i da su se njegovi odnosi sa pojedinim članovima stranke pogoršali i naglasio da to neće uticati na njegove stavove.

Putin je ranije rekao da Nemačka treba da bude ponosna na ljude poput Šredera. Ruski lider je istakao da je bivši kancelar u razgovorima o političkim pitanjima stalno u prvi plan stavljao interese nemačke privrede i nemačke države.

Gerhard Šreder je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, a zatim je radio za ruske kompanije iz kojih je otišao prošle godine.

(Kurir.rs/Lenta)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading